Šā gada pirmajā pusē vismaz 137 000 migrantu un bēgļu, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies Eiropā, liecina ANO publicētais ziņojums.

Pēc ANO datiem, 2015. gadā bēgļu un migrantu plūsma uz Eiropu, salīdzinot ar pagājušo gadu, palielinājusies par 83%. Pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradās 75 000 bēgļu un migrantu.

Ziņojumā iekļauti dati no Grieķijas, Itālijas, Maltas un Spānijas. Tajā tiek atzīmēts, ka trešdaļa migrantu, kas ierodas Grieķijā un Itālijā, ir no Sīrijas. Liels migrantu skaits ir arī no Afganistānas un Eritrejas.

"Kamēr Eiropa apspriež jautājumu par to, kā labāk tikt galā ar Vidusjūras krīzi, mums vajadzētu skaidri paziņot: lielākā daļa cilvēku, kas ierodas Eiropā pa jūru, ir bēgļi, kas meklē aizsardzību no kara un vajāšanas," sacīja ANO komisārs bēgļu jautājumos Antoniu Guterešs.

Pēc ANO prognozēm, gada otrajā pusē gaidāma īpaši liela bēgļu plūsma, ņemot vērā siltos vasaras apstākļus.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji vienojušies, ka ES dalībvalstis nākamajos gados varētu uzņemt 60 000 bēgļu, tomēr par konkrētu risinājumu bēgļu uzņemšanai un sadalīšanai pa valstīm diskusijas vēl turpināsies. Paredzēts, ka ES valstu iekšlietu ministri līdz jūlija beigām vienosies par konkrētu piedāvājumu bēgļu uzņemšanai dalībvalstīs.

Tiek plānots, ka ES valstis nākamajos divos gados uzņems 40 000 patvēruma meklētāju no Sīrijas un Eritrejas, kuri atrodas Itālijā un Grieķijā. Tāpat paredzēts nodrošināt mītnesvietu 20 000 cilvēku no trešajām valstīm, kuriem nepārprotami nepieciešama starptautiska aizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!