Latvija, Igaunija un Lietuva drīzumā varētu iestāties gan Eiropas Savienībā (ES), gan NATO, trešdien Dānijā paziņoja ES augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības jautājumos Havjers Solana.
Visas trīs Baltijas valstis ir sākušas sarunas par iestāju ES un Ziemeļatlantijas aliansē.

"Es esmu pārliecināts, ka abi procesi drīzumā laimīgi beigsies," preses konferencē Dānijas pilsētā Midelfartā sacīja Solana, kurš pirms stāšanās ES augstā pārstāvja ārpolitikas un drošības jautājumos amatā bija NATO ģenerālsekretārs.

ES pārstāvis savu viedokli pauda pēc divu dienu tikšanās ar Baltijas un ziemeļvalstu ārlietu ministriem. Solana uz ikgadējo ministru tikšanos, kura šogad notiek Dānijā, tika uzaicināts kā viesis.

Pēc Solanas domām, ir grūti salīdzināt ES un NATO paplašināšanās sarunas, jo šīs organizācijas ir ļoti atšķirīgas.

"NATO ir vairāk monotematiska organizācija. Tādēļ paplašināšanās process neaptver vairākus jautājumus," viņš teica.

"ES paplašināšanās procesā valstij ir jārisina daudzi jautājumi, sākot no transporta līdz vides sektoram.. tādēļ tās ir tehniski sarežģītākas sarunas," piebilda Solana.

ES augstais pārstāvis neminēja, cik drīz Baltijas valstis varētu uzņemts ES un NATO.

Dānijas ārlietu ministrs Nīlss Helvegs Petersens sacīja, ka ir ļoti būtiski, lai sarunas par ES starpvaldību konferenci, kuras uzdevums ir izstrādāt institucionālās izmaiņas, tiktu pabeigtas līdz decembrī gaidāmajai augstākā līmeņa sanāksmei Nicā.

"Paplašināšanās .. process norisinās veiksmīgi. Baltijas valstis ekonomikā un citās jomās ir panākušas iespaidīgu progresu, un to dalības perspektīva ir ļoti skaidra," klāstīja ministrs.

"Astoņas valstis (piecas ziemeļvalstis un trīs Baltijas valstis) ir vienisprātis, ka starpvaldību konferencei ir jānoslēdzas līdz decembrim. Es domāju, ka tas ir reāli iespējams," teica Petersens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!