Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs ierosinājis eirozonas stiprināšanai izveidot fondu, lai sniegtu atbalstu dalībvalstīm, kurām nāktos ciest no pēkšņa un strauja bezdarba pieauguma, kā arī sākt veidot Eiropas Savienības (ES) mēroga nodokļu sistēmu.

Savus priekšlikumus Šolcs izteicis sestdien publicētā intervijā žurnālam "Der Spiegel".

Šolcs, kurš pārstāv sociāldemokrātus (SPD) un kancleres Angelas Merkeles vadītajā valdībā ieņem arī vicekanclera amatu, iestājas par eirozonas "pārapdrošināšanas" fonda izveidi, kurā esošie līdzekļi tiktu izmantoti, lai sniegtu atbalstu ekonomiskā krīzē nonākušām valstīm, kam radušās grūtības segt bezdarbnieku pabalstiem nepieciešamās summas.

Pēc krīzes pārvarēšanas attiecīgā dalībvalsts atmaksātu no fonda saņemtos līdzekļus.

Viņš arī aicinājis aplikt ar nodokli finanšu transakcijas, tādējādi liekot pamatu ES mēroga nodokļu iekasēšanas sistēmai.

No transakciju nodokļa iegūtos līdzekļus varētu izmantot kopīgiem ES projektiem, piemēram, investīcijām transporta infrastruktūrā un digitalizācijā.

Šolcs lēš, ka transakciju nodoklis varētu ienest piecus līdz septiņus miljardus eiro gadā.

Ministrs tomēr norādīja, ka viņa ieteikumi nenozīmē Vācijas gatavību segt citu dalībvalstu parādus.

"Ja mēs nevēlamies vienīgi mētāties ar tukšiem vārdiem par Eiropas suverenitāti, tad mums jāvelk nepieciešamās konsekvences," uzsvēra Šolcs.

"Vācijā mēs sen gūstam labumu no federālās nodokļu sistēmas, kurā federālā valdība un zemes kopīgi lemj par [naudas] izlietošanu," viņš norādīja. "Eiropas finanšu transakciju nodoklis varētu būt pirmais solis uz līdzīgu procesu Eiropā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!