Foto: Sputnik/Scanpix

Vērienīgā žurnālistikas pētījumā "Laundromat" noskaidrots, kā no Krievijas vairāku gadu laikā esot nelegāli izvesti un atmazgāti, tostarp caur Latvijas bankām, vismaz 20 miljardi dolāru no 19 bankām. Pilna atmazgātās naudas summa varētu būt vēl daudzas reizes lielāka, lēš pētnieki.

Organizētās noziedzības un korupcijas ziņošanas projekta (OCCRP) un partneru Krievijā, Moldovā un citās valstīs kopīgi veiktā pētījuma rezultāti publicēti 20. martā. Ziņojums aptver laika periodu no 2011. gada janvāra līdz 2014. gada oktobrim, kad atmazgāti vismaz 20,8 miljardi dolāru. Jaunais ziņojums ir turpinājums jau 2014. gadā publiskotajam OCCRP pētījumam.

Tolaik "Delfi" jau ziņoja, ka shēmā izmantoti konti Latvijas "Trasta komercbankā", kam pēc licences atņemšanas sākts maksātnespējas process.

Daudzas no shēmā iesaistītajām personām ir saistītas ar Krievijas valdību un drošības dienestiem, teikts ziņojumā. Daļa no naudas varētu būt valsts pasūtījuma, krāpniecības vai nodokļu nenomaksās ceļā izkrāpta no Krievijas valsts kases.

Pētījuma laikā dokumentēti aptuveni 70 000 aizdomīgu pārskaitījumu, kas saistīti ar 21 Krievijas kontrolētu čaulas uzņēmumu, kuri pārveduši naudu uz 96 pasaules valstīm.

Kopš 2014. gadā shēma pirmo reizi tika atmaskota, Moldova, Latvija un Lielbritānija sāka izmeklēšanu, taču vainīgo saukšanu pie atbildības sadūrās ar Krievijas nevēlēšanos sadarboties, norāda "Radio Brīvā Eiropa". Plaša mēroga naudas atmazgāšanas shēmas ne vien nodrošina ar milzu līdzekļiem shēmā iesaistītās personas, bet ir arī nacionālās drošības jautājums valstīs, kurās ar šīs naudas un korupcijas palīdzību Kremlis var nostiprināt savu ietekmi, brīdina RFE/RL analītiķis Braiens Vitmors, kurš jau iepriekš ir norādījis, ka korupcija ir Kremļa jaunais komunisms.

Šāda mēroga naudas atmazgāšana nevar notikt bez augstāko amatpersonu ziņas, viņš uzskata.

OCCRP ziņojumā vienkāršoti skaidrots, kā darbojusies sarežģītā naudas atmazgāšana shēma. Ar pilnu ziņojuma tekstu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!