Foto: AFP/Scanpix

Somijā oficiāli atklāts Eiropas Savienība (ES) un NATO pirmais kopīgais centrs cīņai ar hibrīddraudiem.

Eiropas Izcilības centrs cīņai ar hibrīddraudiem atvērts Somijā pēc Helsinku iniciatīvas. Oficiālā ceremonijā to atklāja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un ES augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

NATO jau ir aptuveni 20 izcilības centru, bet ES šis ir pirmais. Tas ir arī pirmais abu organizāciju kopīgais izcilības centrs. Šobrīd centru atbalsta 11 Eiropas valstis un ASV.

Stoltenbergs atzina, ka ar hibrīddraudiem ir grūti cīnīties, jo tajā apvienoti militārie un nemilitārie agresijas līdzekļi, kas tiek izmantoti slepenās un atklātās operācijās.

"Viss, sākot no propagandas un dezinformācijas un beidzot ar neregulārā karaspēka izmantošanu, no tvītiem līdz tankiem," piebilda Stoltenbergs, norādot, ka uzbrucējs var būt ģērbts gan civilās drēbēs, gan uniformā un uzbrukums var notikt kā kibertelpā, tā pie mūsu namdurvīm.

Viņš uzsvēra, ka pēdējos gados ir mainījies gan apmērs, gan ātrums, kādā var tikt īstenoti hibrīduzbrukumi, tādēļ jaunais kopīgais centrs ir tik nozīmīgs.

Plānots, ka centrs veiks hibrīddraudu izpēti un analīzi, kā arī īstenos praktiskas apmācības un sniegs konsultācijas, lai paaugstinātu Eiropas valstu spējas pretoties hibrīdraudiem.

"Esmu pārsteigts, cik ātri NATO un ES ir spējušas atbildēt uz hibrīddraudiem," norādīja ES Drošības studiju institūta eksperts Daniels Fiots. "Hibrīddraudi ir galvenais iemesls, kādēļ ES un NATO sadarbība ir uzplaukusi pēdējā gada laikā," uzskata Fiots, piebilstot, ka jāiegulda lielākas pūles kiberspēju attīstīšanā un mācību organizēšanā.

Viņš sacīja, ka ES arvien skaidrāk apjauš, ka ienaidnieki izmanto acīmredzamās plaisas ES spējā atbildēt uz šādiem draudiem.

"Mums nepieciešams identificēt mūsu vājās vietas un mums jābūt gataviem," centra atklāšanā norādīja Somijas prezidents Sauli Nīniste, piebilstot, ka visos laikos nepieciešams saglabāt mieru un vēsu prātu.

Viņš norādīja, ka likmes konfliktam Baltijas reģionā ir augstas un tas vien kalpo par biedinājumu."Ja Baltijā sāktos karš, tas būtu Trešais pasaules karš," žurnālistiem Helsinkos sacīja Nīniste, norādot, ka tādēļ, viņaprāt, šāds konflikts nesāksies.

Tomēr viņš uzsvēra, ka ES ir jādiskutē par to, kā tā garantēs savu pilsoņu drošību nākotnē. Somija neplāno pievienoties NATO, tādēļ atbalsta ES aizsardzības un drošības spēju vairošanu.

Jaunā centra izveidošana jau izraisījusi pretreakciju. Internetā parādījās tīmekļa vietne ar līdzīgu logo, kas izplata sociālajos medijos viltus ziņas, un kāda grupa, kas, domājams, saņem atbalstu no Krievijas, noorganizēja Helsinkos pasākumu Ukrainas konflikta apspriešanai.

Fiots sacīja, ka viņu viltus tīmekļa vietnes parādīšanās neizbrīna, piebilstot, ka tā ir klasiska hibrīdā taktika."Neticami liekas tas, cik ātri īstais centrs atklāja viltus vietni (..). Viņi atbildēja ātri un izlēmīgi, lai gan viņu darbs tikai nupat sācies," sacīja Fiots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!