Lai Somijā turpinātos pašreizējā urbanizācijas tendence, līdz 2040. gadam ir jāuzceļ 760 tūkstoši jaunu mājokļu, sevišķi galvaspilsētas Helsinku reģionā, ziņo Somijas sabiedriskā raidkompānija "Yle", atsaucoties uz mājokļu vajadzību novērtējumu.

Valsts bezpeļņas organizācija "VTT Technical Research Centre of Finland", kas pēc pasūtījuma veic pētījumus, tās veiktajā novērtējumā iesaka lielāko daļu no šiem jaunajiem mājokļiem koncentrēt pilsētās, sevišķi Helsinku reģionā.

VTT prognozē, ka ir jāuzceļ apmēram 30 000 jaunu mājokļu gadā, ja saglabāsies pašreizējā urbanizācijas tendence un cilvēki turpinās koncentrēties valsts lielākajās pilsētās. VTT uzskata, ka mājokļi jābūvē galvenokārt 14 lielākajās pilsētās, kuras jau veido apmēram 90% no Somijas mājokļu vajadzībām.

Jaunie mājokļi jābūvē galvenokārt Helsinku reģionā, jo iepriekšējos gadu desmitos veiktā būvniecība ir labāk apmierinājusi pieprasījumu citos reģionos. Citas lielpilsētas, kur vēl ir steidzami jāapmierina mājokļu pieprasījums, ir Tampere, Turku, Oulu un Kuopio.

VTT lēš, ka Helsinku reģionā jau pietrūkst 20 000 mājokļu, bet nākamajos 25 gados būs nepieciešami vēl 300 000, tātad pašreizējais būvniecības temps ir jāpaātrina.

Nepieciešamais finansējums jauno mājokļu būvniecībai būs apmēram septiņi miljardi eiro,

VTT veiktajā mājokļu vajadzību novērtējumā nav ņemts vērā 2015.gadā notikušais patvēruma meklētāju pieplūdums. Vēl nav zināms, cik daudziem no viņiem patvērums tiks piešķirts, bet ir iespējams, ka pašreizējā neto imigrācija (imigrantu un emigrantu skaita starpība) divkāršosies, tātad vismaz dažus gadus būs jāceļ tūkstošiem jaunu mājokļu imigrantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!