Foto: Reuters/Scanpix

Somijas dienvidos Lahti pilsētā piektdienas naktī notika uzbrukums autobusam ar migrantiem, no kuriem gan neviens nav cietis, ziņoja Somijas raidsabiedrība "Yle".

Somijas premjerministrs Juha Sipile, ārlietu ministrs Timo Soini un iekšlietu ministrs Peteri Orpo mikroblogu vietnē "Twitter" nosodīja šo uzbrukumu un atzīmēja, ka tas tiks izskatīts starpministru grupas imigrācijas jautājumos kārtējā sēdē.

Iekšlietu ministrs paziņoja, ka "pret šādām darbībām jāizrāda minimāla iecietība, notikumu izmeklē policija, kas ir gatava nepieciešamības gadījumā pastiprināt drošības pasākumus".

"Draudi un vardarbība pret patvēruma meklētājiem un migrantiem ir pilnīgi nepieņemami," vietnē "Twitter" rakstīja Sipile.

"Somijas valdība nosoda pagājušās nakts rasistiskos protestus pret patvēruma meklētājiem, kuri ieradušies valstī. Vardarbība un draudīga uzvedība vienmēr ir neattaisnojamas," teikts valdības paziņojumā.

Autobusu, kas devās uz jaunu patvēruma meklētāju centru, apmēram 40 demonstranti Lahti pilsētā apmētāja ar signālraķetēm un akmeņiem. Viens no demonstrantiem bija ģērbies baltā tērpā ar kapuci, kas līdzinājās Kukluksklana organizācijas locekļa kostīmam. Dažiem demonstrantiem rokās bija degošas lāpas.

Autobusā bija 49 cilvēki, galvenokārt migranti no Irākas, tostarp bērni, un Sarkanā Krusta brīvprātīgie.

Policija pēc šī incidenta aizturēja divus protestētājus un paziņoja, ka viņiem draud naudassodi. "Protestētāji bija jaunieši no Lahti. .. Mums šobrīd nav nekādu norāžu, ka viņi būtu kaut kādā veidā organizēti," Somijas ziņu aģentūrai STT pavēstīja policijas galvenais inspektors Marti Hirvonens.

Piektdienas rītā Lahti ieradās vēl trīs autobusi.

Patvēruma meklētāju centrā Lahti, kas ierīkots bijušajās kazarmās, izmitinās apmēram 250 cilvēkus. Viņi lielākoties ierodas Somijā no Zviedrijas un ir reģistrēti organizācijas centrā Tornio pilsētā, kas robežojas ar Zviedrijas pilsētu Haparandu.

Cits incidents notika ceturtdienas vakarā Somijas dienvidaustrumu pilsētā Kouvolā, kad 50 gadus vecs vīrietis meta degbumbu uz ārkārtas mitekli patvēruma meklētājiem un tika aizturēts. Uguns ātri tika nodzēsta un neviens netika ievainots.

Somija pēdējās nedēļās ir pieredzējusi bezprecedenta patvērumu meklētāju pieplūdumu, kuri galvenokārt ir no Irākas, un varas iestādes ir spiestas ātri izveidot jaunus uzņemšanas centrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!