Foto: Shutterstock

Kompānija Somijā tiks tiesāta par iespējamu nelikumīgu 180 tonnas atkritumu, kas savākti Helsinkos, ievešanu Igaunijā, tos lielākoties izgāžot dabā, vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle".

Somijas centrālā kriminālpolicija lietu raksturoja kā unikālu un pirmo tāda veida.

"Yle" norādīja, ka Igaunijas pilsonis februārī ir atzīts par vainīgu apsūdzībās ar šo pašu lietu, bet tagad Somijā tiks tiesāta kompānija kā juridiska persona.

Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR pētnieciskās žurnālistikas programma "Pealtnagija" ("Aculiecinieks") februārī vēstīja, ka atkritumu kontrabandas shēmu īstenoja Rene Heinala, kurš iepriekš sodīts par nodokļu krāpniecību. Sadarbojoties ar Somijas pārvadājumu kompāniju, Heinala noorganizēja, ka ostā konteineri ar koksnes šķeldu tiek samainīti pret konteineriem ar atkritumiem, kas pēc tam tika nogādāti Igaunijā.

No Somijas nelegāli ievestie atkritumi tika izgāzti vairākās vietās Igaunijā, tostarp mežā netālu no Tallinas, vēstīja laikraksts "Postimees".

2015.gada novembrī Igaunijā sāktā izmeklēšanā noskaidrots, ka valstī 45 gadījumos kopumā ievestas 184 tonnas atkritumu. Heinala atzina kontrabandas faktu, bet lielākā daļa atkritumu tā arī netika atrasti.

Par nelikumīgu atkritumu apsaimniekošanu sodīts arī Vasilijs Slubergs, kuram Heinala formāli nodevis savu biznesu.

Lai gan atkritumu izgāšana dabā parasti ir administratīvi sodāms pārkāpums, Hainala sodīts kriminālprocesā, jo pārkāpumam ir starptautisks raksturs. Viņam piespriests gada un astoņu mēnešu nosacīts cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!