Foto: AFP/Scanpix
Somijas parlaments trešdien oficiāli premjerministra amatā apstiprināja konservatīvās partijas "Nacionālā koalīcija" līderi un līdzšinējo finanšu ministru Jirki Katainenu, informē aģentūra "Interfax".

Valdības vadītājs izvēlēts divus mēnešus pēc parlamenta vēlēšanām, kas Somijas gadījumā uzskatāms par rekordilgu laiku.

Somijas jauno valdību veido sešas partijas: "Nacionālā koalīcija", Sociāldemokrātiskā partija, Kreiso alianse, Zaļā partija, Zviedru tautas partija un kristīgie demokrāti. Labus rezultātus guvusī nacionālistu  partija "Īstie Somi" no dalības valdībā atteicās.

Trešdien valdības locekļi nodod zvērestu un jauno premjeru amatā apstiprina arī Somijas prezidente Tarja Halonena.

Kā ziņots,  parlamenta vēlēšanās Somijā uzvarējusi pašlaik pie varas esošā Nacionālā koalīcijas partijas koalīcija, ziņo BBC.

Nacionālā koalīcijas partija saņēmusi aptuveni 20% balsu un, ja tā veidos valdību, par premjeru varētu kļūt partijas līderis, pašreizējais finanšu ministrs Jirki Katainens.

Otro vietu ieņem sociāldemokrāti ar nedaudz mazāk par 20% balsu, bet trešajā vietā ar 19% balsu radikāli labējā partija "Īstie somi".

Šīs vēlēšanas var kļūt par brīdinājumu Somijai un visai Eiropas Savienībai, jo negaidītus panākumus gūst radikāli nosakņotā partija "Īstie somi', kas iestājas pret imigrāciju un var iebilst pret finanšu palīdzību grūtībās nonākušajām ES valstīm.

Somijas vienpalātas parlamentā ir 200 deputāti, kurus ievēl uz četriem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!