Foto: AP/Scanpix/LETA

Ja Somija un Zviedrija kādreiz lems pievienoties NATO, Latvija tās atbalstīs, aģentūrai LETA sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Vienlaikus viņš skaidroja, ka lēmums par pievienošanos NATO jāatstāj pašas Somijas un Zviedrijas ziņā. "Šis jautājums jālemj šīm valstīm pašām. Vismazākais, ko vajadzētu darīt, ir ietekmēt šo diskusiju," piebilda Rinkēvičs.

Kompānijas "Inizio" janvārī veiktajā aptaujā norādīts, ka 43% zviedru atbalsta Zviedrijas dalību NATO, tikmēr 37% ir pret valsts pievienošanos aliansei, bet 20% nesniedza konkrētu atbildi. Pērn janvārī Zviedrijas pievienošanos aliansei atbalstīja 37%, bet pret to bija 42% aptaujāto. Aptaujas dati liecina, ka Zviedrijas iedzīvotāju atbalsts par pievienošanos NATO šobrīd ir augstākais pēdējo desmit gadu laikā.

Kā ziņo portāls "Politico", Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrema norādījusi, ka Zviedrijas pievienošanās NATO būtu nevajadzīga Krievijas provokācija pastiprinātas spriedzes laikā. Tikmēr Gēteborgas Universitātes politologs Ulfs Bjerelds portālam norādījis, ja Zviedrija izrādīs vēlmi kļūt par NATO dalībvalsti, arī sociāldemokrātiem, kuri veido mazākuma valdību un ieņem premjera krēslu, nāksies to pieņemt.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs teicis, ka Zviedrija saņemtu plašu atbalstu NATO iekšienē, ja izteiktu vēlmi pievienoties aliansei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!