Foto: AP/Scanpix

Somijas rietumu ciemata Lestijervi pašvaldība ir noslēgusi projektu dzimstības veicināšanai, kura ietvaros par katru jaundzimušo tika piešķirts 10 tūkstošu eiro pabalsts, un secinājusi, ka tas nav bijis efektīvs līdzeklis iedzīvotāju skaita pieauguma stimulēšanai, ziņoja Somijas sabiedriskā raidorganizācija “yle”.

Četru gadu laikā kopš šī projekta uzsākšanas Lestijervi sievietēm ir piedzimis 41 bērns. Pirms tam par katru jaundzimušo šī pašvaldība maksāja 500 eiro pabalstu.

2012. gadā, kad Lestijervi piedzima tikai viens bērns, pašvaldība nolēma no 2013.gada sākuma divdesmitkāršot pabalsta summu par katru jaundzimušo un īstenot šo programmu četrus gadus.

Jaunais pabalsts gan tiek izmaksāts nevis uzreiz, bet 10 gadu gaitā.

2013. gadā jaunais pabalsts tika piešķirts tikai vienai ģimenei, bet 2014. gadā piedzima veseli 14 bērni. Daži jaundzimušie bija arī 2015. gadā un šogad, kas ir projekta pēdējais gads.

Lestijervi pašvaldība, kas atrodas Viduspohjanmā reģionā, pēc projekta rezultātu apkopošanas secināja, ka pašvaldības iedzīvotāju skaits turpina svārstīties ap 800 cilvēkiem. Marta beigās Lestijervi bija 804 iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!