Foto: Reuters/Scanpix

Tūkstošiem Irākas nelegālo imigrantu, kas pērn ieradās Somijā, nolēmuši atsaukt savus pieteikumus pēc patvēruma piešķiršanas un brīvprātīgi atgriezties dzimtenē, lēmumu skaidrojot ar ģimenes apstākļiem un vilšanos Somijas dzīves apstākļos.

Somija pērn uzņēmusi 32 500 nelegālo imigrantu, un divas trešdaļas no viņiem ir gados jauni vīrieši no Irākas.

Tomēr daļa vairs negrib palikt Somijā, un tāpēc Somijas valdība, sākot ar nākamo nedēļu, organizēs čārterreisus uz Bagdādi, lai šos imigrantus nogādātu atpakaļ viņu dzimtenē.

Pagaidām pieteikumus par patvēruma piešķiršanu atsaukuši 4100 imigranti, un sagaidāms, ka tuvākajos mēnešos viņu skaits pieaugs līdz 5000.

80% imigrantu, kas grasās atgriezties dzimtajās valstīs, ir irākieši. No 877 sīriešiem, kas lūguši patvērumu Somijā, dzimtenē nolēmuši atgriezties vien 22, bet no 5214 afgāņiem – 35.

Somija gatavojas noraidīt 20 000 no pērn saņemtajiem pieteikumiem pēc patvēruma, tomēr imigrantu skaits, kas brauc prom, pieaug, līdz ar to šis skaitlis var būtiski sarukt.

Atbilstoši Eiropas Savienības (ES) robežaģentūras "Frontex" datiem pērn ES ieradušos nelegālo imigrantu skaits pārsniedz 1,2 miljonus.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz – Itālijā vai Grieķijā –, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!