Foto: AFP/Scanpix

ASV miljardieris Džordžs Soross ceturtdien aicinājis ungārus un Eiropas Savienību (ES) pretoties Ungārijas eiroskeptiskā premjera Viktora Orbāna valdībai, nodēvējot to par "mafijas valsti".

Ungārijas valdība aprīlī pieņēma grozījumus augstākās izglītības likumā, kas apdraud Sorosa dibināto Centrāleiropas Universitāti (CEU), kas kopš 1991. gada darbojas Budapeštā.

Valdības lēmums izsauca plašus protestus Ungārijā.

"Lai aizstāvētu atvērtas sabiedrības, nepietiek tikai paļauties uz likuma varu, ir arī jāiestājas par to, kam tici. Universitāte, ko esmu dibinājis, un organizācijas, ko ir atbalstījis mans fonds, to dara," Briselē sacīja Soross.

Konflikts par CEU ir daļa no plašāka strīda starp Orbānu un Sorosu, kura "atvērtas sabiedrības" ideāls disonē ar Orbāna vēlmi pārvērst Ungāriju par "neliberālu valsti".

Soross, kura fondu "Open Society Foundation" Ungārijas valdība ir kritizējusi par jaukšanos Ungārijas iekšpolitikā, sacīja, ka Orbāns savu politiku veidojis kā personisku konfliktu starp viņiem abiem.

"Viņš piešķīris sev Ungārijas suverenitātes aizstāvja lomu un mani ataino kā šaubīgu valūtas spekulantu, kurš izmanto savu naudu, lai pārpludinātu Eiropu, sevišķi dzimto Ungāriju, ar nelegālajiem imigrantiem, kas ir daļa no neskaidra, bet zemiska plāna," sacīja Soross.

"Es tāds neesmu," viņš piebilda, un brīdināja, ka pilsoņiem ir jāaizstāv demokrātija no iekšpuses.

Ungārijā dzimušais Soross norādīja, ka pretošanās Orbāna politikai Ungārijā droši vien ir pārsteigusi Orbānu tik pat ļoti, cik viņu.

"Es apbrīnoju drosmi, ar kādu Ungārijas iedzīvotāji ir pretojušies Orbāna izveidotās mafijas valsts krāpšanai un korupcijai," sacīja Soross.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!