Eiropas Savienība (ES) "sadalās", ceturtdien brīdināja amerikāņu finansists Džordžs Soross savos izteikumos Pasaules ekonomikas forumā Šveices pilsētā Davosā.

Soross arī sacīja, ka Ķīnas ekonomika pieredz smagu piezemēšanos, ASV Federālā rezervju sistēma pārāk vēlu paaugstinājusi procentlikmes, un vadošais pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta kandidātu no Republikāņu partijas Donalds Tramps "dara džihādistu grupējuma "Islāma valsts" darbu".

"ES sadalās," sacīja Soross, uzrunājot foruma dalībniekus, tai skaitā žurnālistus.

"Eiropas patvēruma politikā ir panika," teica Soross. "Mēs esam pārsnieguši punktu, kur [bēgļu] pieplūdums samazina valstu spēju asimilēt vai integrēt bēgļus."

"Katrs ir pats par sevi," viņš secināja.

Ungārijā dzimušais multimiljardieris Soross, forumā atbildot uz aģentūras "Bloomberg" reportiera jautājumiem, piebilda, ka imigrantu krīze arī kaitējusi Vācijas kanclerei Angelai Merkelei.

Merkele "gribēja to (migrantu krīzi) apturēt, tāpēc viņa riskēja ar savu politisko kapitālu un zaudēja, jo viņas žests atvērt Vāciju [migrantiem] nebija pienācīgi sagatavots," sacīja Soross.

Viņš arī pauda uzskatu, ka Krievija ir "ļoti, ļoti vājā stāvoklī" un tai draud "gaidāms sabrukums". Finansists arī sacīja, ka Ķīnas ekonomika piedzīvo smagu piezemēšanos, bet "tai ir lielāks platums (..) nekā vairumam citu valstu".

Soross arī kritizēja ASV Federālo rezervju sistēmu, sakot, ka tās politikas veidotāji "rīkojās vienu gadu par vēlu, paceļot procentlikmes, kad ASV ekonomika jau kļuva lēnāka".

Soross, kurš paudis atbalstu vadošajai pretendentei uz izvirzīšanu par ASV prezidenta kandidātu no Demokrātu partijas Hilarijai Klintonei, arī sacīja, ka Tramps un viens no viņa republikāņu sāncenšiem Teds Kruss ar "baiļu kurināšanu" "dara "Islāma valsts" darbu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!