Foto: Reuters/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns trešdien Eiropas Parlamentā (EP) paziņojis, ka ASV miljardieris Džordžs Soross uzbrūk Ungārijai.

"Mēs neesam tik lieli un ietekmīgi kā jūs un ne tik lieli un ietekmīgi kā Džordžs Soross, (..) kurš uzbrūk Ungārijai," paziņoja Orbāns.

Viņš sacīja, ka Ungārijā dzimušais Soross "ar savām finanšu spekulācijām iznīcinājis dzīves miljoniem eiropiešu" un "ir atklāts eiro ienaidnieks".

Tomēr neskatoties uz to, Soross "vēl arvien tiek laipni uzņemts visaugstākajā līmenī", sacīja Orbāns, netieši norādot uz Sorosa un Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera ceturtdien paredzēto tikšanos.

Orbāns aizstāvēja nesen pieņemto augstākās izglītības likumu, kurš var novest pie Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes slēgšanas.

Vēršoties pret likumu, EK trešdien ierosināja tiesisko procedūru pret Ungāriju.

EK paziņojums iezīmē kārtējo Briseles un Budapeštas attiecību pasliktināšanos.

EK paudusi dziļu satraukumu arī par Ungārijas nostāju nelegālo imigrantu jautājumā un par iecerētajiem nevalstisko organizāciju ierobežojumiem.

"Nesenie notikumi Ungārijā likuši satraukties daudziem cilvēkiem ES, bet arī pārējā pasaulē. Mēs izjūtam līdzīgas bažas," sacīja EK viceprezidents Franss Tmmermans, kurš arī uzrunāja EP.

Viņš Sorosa dibināto universitāti nodēvēja par pērli Austrumeiropas kronī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!