Foto: AP/Scanpix
ASV privātfirma "SpaceX" svētdienas vakarā atlika nesējraķetes "Falcon 9" startu, darot to trešoreiz kopš pagājušās nedēļas.

Nesējraķetes, kurai jāievirza orbītā sakaru satelīts, palaišana no kosmodroma Kanaveralas zemesragā Floridas štatā tika atlikta pēdējā brīdī degvielas problēmas dēļ, paziņoja firmas vadītājs Īlons Masks.

"Falcon 9" dzinēji tiek darbināti ar šķidru skābekli un petroleju. 2015.gada jūnijā nesējraķete eksplodēja apmēram divas minūtes pēc starta, un avārijā tika vainots statņa tehniska kļūme.

Nesējraķete ir drošībā, bet cits starta datums vēl nav noteikts, piebilda Masks.

Misijas mērķis ir ievirzīt ģeostacionārā orbītā virs ekvatora ASV kompānijas "Boeing" uzbūvētu satelītu "SES-9". kas nodrošinātu televīzijas apraidi un ātru platjoslas internetu Āzijas-Klusā okeāna reģionā.

Raķetes startu satelīta ievirzīšanai orbītā ir pasūtījusi Luksemburgā bāzēta firma SES, kas specializējusies globālu satelītsakaru nodrošināšanā.

" SpaceX " ir nodomājusi pēc šī starta nosēdināt raķetes pirmo stadiju uz peldošas platformas okeānā, bet ir brīdinājusi, ka šī piezemēšanās var būt neveiksmīga.

" SpaceX " mēģina palaistās nesējraķetes nosēdināt uz Zemes, lai nākotnē atkārtoti izmantotu to daļas, padarot kosmosa lidojumus lētākus un ilgtspējīgākus, kā arī videi draudzīgākus nekā iepriekš.

Firmai decembrī izdevās veiksmīgi īstenot nesējraķetes "Falcon 9" pirmās stadijas vertikālu piezemēšanos uz cieta pamata ASV gaisa spēku bāzē Kanaveralas zemesragā Floridas štatā.

Lai gan piezemēšanās uz peldošas platformas okeānā ir grūtāka, " SpaceX " grib pilnveidot arī šo metodi, jo piezemēšanās uz kuģiem "ir vajadzīgas liela ātruma misijās", vietnē "Twitter" rakstīja firmas vadītājs Īlons Masks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!