Foto: RIA Novosti/Scanpix
Spānijas valdība lūgusi valsts Konstitucionālo tiesu atcelt Katalonijas parlamenta pieņemto rezolūciju, kurā reģions aicināts turpināt neatkarības centienus - ar Madrides piekrišanu vai bez tās.

Madride arī brīdināja separātiski nosakņotos likumdevējus par smagām sekām.

"Tā ir konstitūcijas pārkāpšana," pēc Spānijas valdības sēdes reportieriem pavēstīja valdības pārstāve Soraja Saensa de Santamarija.

Viņa norādīja, ka valdība ir aicinājusi Konstitucionālo tiesu pasludināt rezolūciju par spēkā neesošu un apturēt tās darbību. Valdības pārstāve arī piebilda, ka separātiski noskaņotajiem Katalonijas likumdevējiem var tikt piespriests 30 000 eiro liels sods, viņi var tikt atstādināti no amatiem un pret viņiem pat var notikt tiesvedība, ja tie turpinās nepakļauties Madridei.

Valdība arī aicinājusi tiesu izvērtēt, vai Katalonijas parlamenta spīkere Karme Forkadelja varētu būt pakļauta kriminālatbildībai par atļauju balsot par rezolūciju, pavēstīja de Santamarija.

Uzstājoties Katalonijas televīzijā, Forkadelja savukārt vainoja valdību par tiesisku instrumentu izmantošanu, lai salabotu to, ko "viņi nezina, kā salabot politiski".

"Tas nepalīdz atrisināt problēmu, tas padziļina to," viņa piebilda.

Jau vēstīts, ka Katalonijas parlaments trešdien apstiprināja rezolūciju par neatkarības centienu turpināšanu.

Rezolūcijā uzsvērti soļi, kas reģionam būtu jāsper, lai aizstāvētu tiesības uz pašnoteikšanos.

Kataloņiem "vienīgais iespējamais veids", kā īstenot savas tiesības lemt par savu nākotni, ir atdaloties no Spānijas valsts un pārtraucot klausīt Spānijas institūcijām.

Katalonijas parlamentā, kurā ir pavisam 135 vietas, rezolūcija tika atbalstīta ar 72 balsīm.

Spānijas Konstitucionālā tiesa pagājušajā nedēļā brīdināja, ka rezolūcijas apstiprināšana būtu pretlikumīga.

Konstitucionālā tiesa pērn par pretlikumīgu atzina reģiona valdības mēģinājumu sarīkot referendumu, kā arī apturēja Katalonijas parlamenta rezolūciju par atdalīšanās procesa sākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!