Foto: AFP/Scanpix

Spānijas policija aizturējusi divus vīriešus, kas tiek turēti aizdomās par kaujinieku vervēšanu džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts"), otrdien pavēstīja Iekšlietu ministrija.

Abi vīrieši bijuši "pilnībā integrējušies" grupējuma infrastruktūrā un "iedrošinājuši teroraktus", teikts paziņojumā. Aizdomās turētie aizturēti divu atsevišķu operāciju gaitā Spānijas ziemeļos.

Aizturētie pauduši atbalstu "Daesh" tīmekļa tekstos, kas "acīmredzami bija domāti plašai auditorijai", kā arī publicējuši videomateriālus, kas bija "ārkārtīgi radikāli un šokējoši rupji".

Hihonā aizturētais Marokas izcelsmes Spānijas pilsonis zvērējis uzticību "Daesh" līderim Abu Bakram al Bagdadi un uzturējis kontaktus ar ""Islāma valsts" biedriem un līderiem" ar liela, droša tīkla starpniecību, kuru viņš radījis.

Otrs aizdomās turētais aizturēts Sansevastjanā. Viņš šī apvidus "radikālo džihādistu aprindās" veicis aktīvu vervēšanu, koncentrējoties uz "sociālās izslēgtības apdraudētajiem".

Kopš 2015. gada likumsargi aizturējuši 120 džihādistus, liecina Spānijas ministrijas dati.

Pēdējais lielais džihādistu uzbrukums Spānijā notika 2004. gadā, kad ar "Al Qaeda" saistīti teroristi detonēja spridzekļus četros Madrides vilcienos, nogalinot 191 cilvēku.

Teritorijās, kas atrodas "Daesh" kontrolē Sīrijā un Irākā, grupējums cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājis tur "kalifātu" un pastrādājis neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Daesh" rindās Sīrijā un Irākā karo 20 000 ārzemnieku, arī 3400 rietumvalstu pārstāvji, februārī, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu amatpersonu datiem, ziņoja Savienoto Valstu mediji.

"Daesh" uzņēmusies atbildību par 13.novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 130 cilvēki, kā arī Briseles 22. marta teroraktiem, kuros tika nogalināti 35 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!