Foto: AP/Scanpix

Pret Katalonijas reģionālās valdības premjerministru Artūru Masu pirmdien uzsākta oficiāla izmeklēšana par neoficiālā neatkarības balsojuma organizēšanu.

Katalonijas Augstākā tiesa paziņoja, ka pret Masu uzsākta izmeklēšana, jo viņš neesot pakļāvies Konstitucionālās tiesas rīkojumam par nesaistošā neatkarības referenduma apturēšanu.

Prokuratūra vaino Masu par pilsonisko nepakļaušanos, varas ļaunprātīgu izmantošanu un par valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Ja Masam tiks izvirzītas oficiālas apsūdzības, viņam draudēs vairāku gadu cietumsods un aizliegums ieņemt valsts amatus.

"Es personīgi nesaprotu šīs apsūdzības," vēl pirms tiesas paziņojuma pirmdien izteicās Mass, piebilstot, ka viņš nesaprot, kā kādu var saukt tiesas priekšā par balsojuma organizēšanu.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "pilnībā pakļaujas tiesas lēmumiem".

Sākotnēji Mass bija iecerējis 9.novembrī sarīkot tiesiski nesaistošu referendumu par Katalonijas neatkarību, taču pret to kategoriski iebilda Spānijas centrālā valdība, kas vērsās Konstitucionālajā tiesā.

Konstitucionālā tiesa apturēja referendums rīkošanu līdz galīgā lēmuma pieņemšanai.

Tā vietā Mass izšķīrās sarīkot neoficiālu simbolisku neatkarības balsojumu, ko pamatā organizēja nevalstiskās organizācijas un brīvprātīgie.

Taču prokuratūra uzskata, ka Mass un citas kataloņu amatpersonas balsojuma organizēšanai esot izmantojušas savu ietekmi un valsts līdzekļus.

Saskaņā ar Katalonijas valdības datiem simboliskajā balsojumā 9.novembrī piedalījās 2,3 miljoni cilvēku, no kuriem aptuveni 1,86 miljoni jeb 80% nobalsoja par provinces neatkarību.

Lai gan ekonomiskā krīze ievērojami vairojusi atbalstu Katalonijas neatkarībai, pēdējās aptaujas rezultāti, kurus pagājušajā nedēļā publicēja reģionālā valdība, liecina, ka Spānijas vienotības atbalstītāju skaits pirmo reizi nedaudz apsteidzis neatkarības atbalstītāju skaitu.

Kamēr 44,5% aptaujāto izteikušies, ka referendumā balsotu par Katalonijas neatkarību, 45,3% respondentu sacījuši, ka balsotu pret atdalīšanos no Spānijas.

Foto no simboliskā neatkarības balsojuma:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!