Foto: AP/Scanpix/LETA

Spānijas tiesa svētdien nolēma nepaturēt apcietinājumā Vācijas turku izcelsmes rakstnieku Doanu Akhanli, kurš dienu iepriekš tika aizturēts pēc Turcijas pieprasījuma.

Akhanli advokāts Iliass Ujars sociālajā tīklā "Facebook" informēja, ka Akhanli atbrīvots ar nosacījumu, ka viņš nedrīkst atstāt Madridi.

Tagad Spānija gaidīs oficiālu lūgumu no Turcijas izdot Akhanli un tad lems, vai šo pieprasījumu apmierināt.

Akhanli, kurš raksta par cilvēktiesībām Turcijā, tika aizturēts sestdien Spānijas dienvidu pilsētā Granadā, kur viņš bija ieradies atvaļinājumā, jo Akhanli vārds pēc Turcijas pieprasījuma ir iekļauts Interpola meklējamo personu sarakstos.

Vācijas Ārlietu ministrija ir lūgusi Madridi neizdot Akhanli Turcijai, un Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls šo jautājumu sestdien telefoniski pārrunāja ar Spānijas ārlietu ministru Alfonso Dastisu.

Vācijas parlamenta deputāts no Zaļo partijas Folkers Beks Akhanli aizturēšanu raksturojis kā Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana politiski motivētu soli. Viņa aizturēšana rāda, ka Erdogans cenšas "paplašināt savu varu aiz savas valsts robežām, lai iebiedētu kritiķus un vajātu viņus visā pasaulē", sacīja Beks.

Akhanli interneta vietne ziņo, ka viņš dzimis 1957. gadā Turcijas ziemeļaustrumos, 12 gadu vecumā pārcēlies uz Stambulu, bet no 1985. līdz 1987. gadam bija politieslodzītais un ieslodzījumā ticis spīdzināts.

Akhanli no 1992.gada dzīvoja Ķelnē, viņam tika atņemta Turcijas pilsonība un viņš 2001.gadā kļuva par Vācijas pilsoni.

Akhanli ir rakstījis par Turcijas armēņu žurnālista Hranta Dinka slepkavību 2007. gadā un par Osmaņu impērijā Pirmā pasaules kara laikā notikušajiem armēņu masu slaktiņiem, kurus Rietumu žurnālisti raksturo kā armēņu genocīdu, bet Turcija noliedz šādu terminu.

Kad Akhanli 2010. gadā ieradās Stambulas lidostā, viņu aizturēja, apsūdzot par līdzdalību bruņotā laupīšanā 1989. gadā. Pēc četriem mēnešiem viņu atbrīvoja un attaisnoja, bet apelācijas tiesa vēlāk nolēma uzsākt jaunu tiesvedību pret viņu.

Attiecības starp Vāciju un Turciju ir pasliktinājušās pēc 2016. gada jūlijā notikuša puča mēģinājuma pret Erdoganu un tam sekojošām represijām.

Turcija apgalvo, ka Vācija devusi patvērumu puča organizēšanā aizdomās turētajiem un Turcijas meklētiem kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) kaujiniekiem.

Turcijā kopš februāra atrodas apcietinājumā cits Vācijas turku žurmālists – laikraksta "Die Welt" Stambulas korespondents Denizs Jidžels, kuram izvirzītas apsūdzības spiegošanā Vācijas labā un teroristu organizāciju atbalstīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!