Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānijas jaunā sociālistu veidotā valdība piektdien paziņojusi, ka, izrādot "normalizācijas žestu", atcels Katalonijas finanšu kontroli, taču joprojām uzsvērusi, ka par neatkarības referendumu "nevar būt nekādas runas".

Izglītības ministre Isabela Selā, pavēstīja, ka bankām tiks dots rīkojums izpildīt Katalonijas valdības maksājumu rīkojumus bez saskaņošanas Spānijas Finanšu ministriju.

Katalonijas reģionālās valdības finanšu kontroli ieviesa iepriekšējā Marjano Rahoja vadītā konservatīvā valdība 2017. gada septembrī, lai neļautu separātistu kontrolētajam kabinetam sarīkot 1. oktobrī paredzēto centrālo varasiestāžu aizliegto neatkarības referendumu.

Tagad Katalonijas valdībai vienīgi būs Madridei jāiesniedz ikmēneša izdevumu atskaite.

Pēc jaunā premjerministra Pedro Sančesa valdības pirmās sēdes Selā pavēstīja, ka viņš tiksies ar visiem 17 reģionālo valdību vadītājiem, tostarp arī ar Katalonijas premjeru Kimu Torru.

Katalāņu separātistu partijas bija starp tām reģionālajām partijām, ar kuru atbalstu sociālistiem izdevās panākt Rahoja valdības gāšanu, kas ļāva pie varas nākt Sančesam.

Tomēr uz jautājumu, vai jaunā valdība ir gatava runāt par Katalonijas neatkarības referenduma sarīkošanu, uz ko uzstāj katalāņu separātisti, Selā atbildēja, ka par to "nevar būt nekādas runas".

Sančesam piektdien bija telefonsaruna ar Torru, un abi vienojās visdrīzākajā laikā tikties, aģentūrai AFP pavēstījis kāds avots Katalonijas valdībā, piebilstot, ka sarunas tonis bijis "ļoti sirsnīgs".

Rahoja konservatīvā valdība atlaida Katalonijas valdību un parlamentu pēc tam, kad tas, pamatojoties uz 1. oktobrī notikušā referenduma rezultātiem, 27. oktobrī vienpusēji pasludināja neatkarību.

Tomēr centrālās valdības cerības tādējādi atrisināt politisko un konstitucionālo strupceļu nepiepildījās, un ārkārtas vēlēšanās, kuras tika izsludinātas pēc Katalonijas parlamenta iepriekšējā sasaukuma atlaišanas, katalāņu separātistiem izdevās saglabāt absolūto vairākumu.

Šobrīd aptaujas liecina, ka nav izšķiroša pārsvara nedz Katalonijas neatkarības atbalstītājiem, nedz Spānijas vienotības aizstāvjiem, taču liels vairākums katalāņu vēlas neatkarības referenduma sarīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!