Foto: AFP/Scanpix

Spānijas Konstitucionālā tiesa otrdien bloķējusi simbolisko Katalonijas neatkarības referendumu, kas bija paredzēts šajā nedēļas nogalē pēc Katalonijas reģionālās valdības lūguma.

Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Artūrs Mass aicināja uz simbolisku neatkarības referendumu pēc tam, kad tiesa 29.septembrī apturēja Katalonijas neatkarības referenduma rīkošanu uz laiku, līdz tā izskatītu Spānijas valdības prasību atzīt referendumu par antikonstitucionālu.

Spānijas valdība jau pagājušajā piektdienā aicināja Konstitucionālo tiesu bloķēt šo simbolisko balsojumu.

Vicepremjere Soraja Sarnsa Santamarija norādīja, ka balsojums, kuru uzrauga brīvprātīgie un kurā vēlētāji tiek reģistrēti paša balsojuma laikā, ir "juridiska krāpšana" un demokrātijas "samaitāšana".

Tiesas pārstāve paziņoja, ka tiesa vienbalsīgi piekrita Spānijas valdības pieprasījumam aizliegt simbolisko referendumu.

Par savu atšķirīgo valodu un kultūru lepnie 7,5 miljoni Katalonijas iedzīvotāju pēdējo gadu laikā ir intensīvi pieprasījuši lielāku reģiona autonomiju. Katalonija veido piektdaļu no Spānijas kopējiem ienākumiem.

Mass jau paziņojis, ka paredzētais simboliskais referendums ir leģitīms, un aicinājis kataloņus 9.novembrī piedalīties balsošanā, "sniedzot paraugstundu demokrātijā un pieklājībā".

Arī pašu kataloņu vidū nav vienprātības. 49% aptaujāto iebilst pret ieceri oficiālā referenduma vietā rīkot simbolisku balsojumu, kamēr 44% respondentu pauduši tai atbalstu, liecina laikrakstā "El Pais" publicētie aptaujas rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!