Foto: AFP/Scanpix

Spānijas ārlietu ministrs Alfonso Dastiss svētdien noraidījis katalāņu pārmetumus, ka centrālās valdības lēmums pārņemt kontroli pār autonomo reģionu būtu pielīdzināms valsts apvērsumam, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Ja kāds ir mēģinājis veikt apvērsumu, tā ir Katalonijas reģionālā valdība," Datiss norādīja raidsabiedrībai BBC. Spānijas valdība rīkojas strikti saskaņā ar konstitūciju, viņš papildināja.

Pirms tam Katalonijas parlamenta spīkere Karme Forkadeļa Spānijas valdības pasludinātos mērus nodēvēja par "de facto coup d'etat". Madride pieņēma lēmumu sākt apturēt Katalonijas autonomiju, lai novērstu katalāņu neatkarības centienus, ko centrālā valdība uzskata par nelikumīgiem.

Ministrs arī uzskata, ka tamlīdzīgus kāda sava reģiona separātisma centienus neatbalstītu arī citas Eiropas Savienības (ES) valstis. Savukārt daudzi no attēliem ar policijas vardarbību referenduma dienā ir viltoti, apgalvo Datiss.

Jāatgādina, ka Spānijas valdība nākamajā diena pēc referenduma atvainojās demonstrantiem, kuri guva ievainojumus, policijai cenšoties izjaukt referenduma norisi. Saskaņā ar Katalonijas Veselības ministrijas datiem medicīniskā palīdzība pēc tam bija nepieciešama 1066 cilvēkiem.

Katalonijas valdība Karlesa Pudždemona vadībā savā pozīcijā atsaucas uz 1. oktobrī notikušo neatkarības referendumu, kur vairums balsotāju bija par Katalonijas atdalīšanos no Spānijas.

No 43% Katalonijas iedzīvotāju, kas piedalījās referendumā, 90% balsojuši par neatkarību. Centrālā valdība un tiesa balsošanu gan ir atzinušas par pretlikumīgu. Referendumā nepiedalījās daudzi neatkarības pretinieki, uzskatot, ka balsošanas rezultāti nebūs leģitīmi, norāda BBC.

Pēc referenduma Pudždemons gan pretēji gaidītajam nesteidza uzreiz pasludināt Katalonijas neatkarību, aicinot uz dialogu ar Madridi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!