Foto: Reuters/Scanpix
Spītējot lietum, simtiem tūkstošu spāņu svētdien izgājuši ielās, lai protestētu pret konservatīvās valdības plāniem mazināt finansējumu izglītībai un veselības aprūpei, ziņo "Itar Tass".

Spānijas iedzīvotāji svētdien 50 pilsētās atsaukušies arodbiedrību aicinājumam paust protestu pret Mariano Rahoa valdības iecerēm.

"Mēs neļausim valdībai par prieku [Vācijas kanclerei Angelai] Merkelei un finanšu tirgiem sagraut mūsu pilsoņu labklājību," mītiņā Madrides galvenajā laukumā paziņoja arodbiedrību līderis Kandido Mendezs.

Viņš uzsvēra, ka valdības plāni mazināt budžeta tēriņus noveda pie bezdarba līmeņa pieauguma, bezdarbnieku skaits pieaudzis par 365 000 cilvēku, bet to ģimeņu skaits, kurā ir vismaz viens bezdarbnieks, - līdz 1,728 miljoniem.  

Arodbiedrības un nevalstiskās organizācijas plāno tuvākajā laikā rīkot protesta akcijas pret, viņuprāt, valdības antisociālo  politiku.

Savukārt valdības vadītājs Tautas partijas galvaspilsētas nodaļas sapulcē paziņoja, ka "ar arodbiedrībām vai bez tām, bet mums ir jāglābj valsts no ekonomikas sabrukšanas".

Jau vēstīts, ka pirmajā ceturksnī Spānijā bezdarba līmenis ir sasniedzis 24%, kas ir augstākais līmenis teju divās desmitgadēs. Turklāt mazumtirdzniecības apgrozījums martā kritās jau 21.mēnesi pēc kārtas, jo ekonomikas recesijas dēļ samazinājās patērētāju pirktspēja.

Reitingu aģentūra "Standard & Poor's" piektdien pazemināja Spānijas reitingu par divām pakāpēm - līdz BBB+, par iemeslu minot slikto kredītu īpatsvara pieaugumu spāņu bankās. Tagad Spānijas reitings ir tikai dažas pakāpes virs spekulatīvas kategorijas reitinga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!