Foto: AP/Scanpix

Spānijas un ASV valdības trešdien parakstīja vienošanos, kas atļaus Spānijas dienvidrietumos esošajā Spānijas gaisa spēku bāzē izvietot līdz pat 3500 ASV jūras kājniekiem.

Vienošanās, kuras parakstīšana aizkavējās ASV valsts sekretāra Džona Kerija lauztās kājas dēļ, ļaus līdz 3500 jūras kājniekiem un 35 lidaparātiem izmantot Moronas de la Fronteras gaisa bāzi kājnieku Āfrikas ātrās reaģēšanas vienības ietvaros, kas šo bāzi pagaidu vajadzībām izmanto no 2013. gada. Pašreiz kā daļa no "Īpašās jūras kājnieku gaisa-sauszemes krīzes reaģēšanas vienības" (SPMAGTF-CR), kas saistīta ar ASV Āfrikas Militāro komandstruktūru (AFRICOM), tajā izvietoti 850 jūras kājnieki .

"Mēs esam ļoti pateicīgi mūsu spāņu sabiedrotajiem un draugiem par šo vienošanos," trešdien pēc vienošanās parakstīšanas sacīja valsts sekretāra vietnieks Entonijs Blinkens.

Spānijas Valsts sekretārs ārlietu jautājumos Ignacio Ibanezs papildināja, ka "tas ir lielisks pierādījums mūsu īpašajām attiecībām ar ASV, un mēs esam ļoti priecīgi par šo sadarbību, kas šajā gadījumā ir militārajā jomā".

Sākotnējā vienošanās par spēku pagaidu izvietošanu sekoja 2012. gada 11. septembra uzbrukumam ASV konsulātam Bengāzī Lībijā, kurā bojā gāja ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss.

AFRICOM ne tikai palielināja ASV vēstiecību sargājošo kājnieku skaitu, bet arī ieguldīja vairāk resursu Ziemeļāfrikas krīzes reģionu atbalstam, nosūtot "Bell-Boeing MV-22 Osprey" lidaparātu, kas ļauj daudz ērtāk pārvadāt kājniekus pāri Vidusjūrai, salīdzinot ar parastajiem helikopteriem.

Kājnieki plāno papildināt arī sauszemes "SPMAGTF" vienību Moronā un Sigonellā Itālijā. Tas ietvertu netradicionālu kuģu izmantošanu, kas ļautu izvietot kājniekus tālākos dienvidu reģionos, to skaitā Ginejas līcī.

"Mums ir jāturpina mazināt jūras pārvadājumu trūkums, meklējot citus darbības veidus. "SPMAGTF-CR" izveidošana krastā bija īstermiņa risinājums un solis pareizajā virzienā, taču, protams, labāk ir "SPMAGTF" izvietošana jūrā, piemēram, Vidusjūrā un Ginejas līcī," martā "USNI News" sacīja ģenerālleitnants Kājnieku kaujas attīstības komandstruktūras (MCCDC) komandieris Kenets Glūeks.

"SPMAGTF" izveide seko Kājnieku flotes pretterorisma drošības komandām (FAST), kas Spānijā darbojas kopš 1980. gadu beigām, kā arī drošības misijās Libērijā 2000. gadu sākumā.

Pēdējo pāris gadu laikā ASV Jūras kara flote palielinājusi savu klātbūtni Spānijā. Jūras bāze "Rota" plāno ieviest četrus ballistisko raķešu aizsardzības (BMD) Ārlija Burkes (Arleigh Burke) raķešu iznīcinātājus kā daļu no Eiropas Pakāpeniskās adaptīvās pieejas BMD. Trešais kuģis "USS Porter" (DDG-78) ieradās aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!