Foto: AP/Scanpix

Spānijas iekšlietu ministrs Huans Ignasio Soido otrdien pārmetis Katalonijas valdībai kūdīšanu uz dumpi, pieļaujot, ka protestētāji uzbrūk policistiem, kas tika nosūtīti uz Kataloniju referenduma novēršanai.

"Mēs redzam kā dienu pēc dienas Katalonijas valdība grūž iedzīvotājus bezdibenī un kūda uz dumpi," paziņoja ministrs, piebilstot, ka centrālā valdība īstenos visus nepieciešamos pasākumus, lai novērstu uzbrukumus.

Vietējie iedzīvotāji padzinuši uz Kataloniju nosūtītos policistus no viesnīcām, šādi paužot savas dusmas par policijas vardarbību referenduma dienā.

Aptuveni 70 kilometrus uz ziemeļiem no Barselonas simtiem protestētāju aizvadītajā naktī sapulcējās pie viesnīcas, kur bija apmetušies aptuveni 200 policisti.

Aģentūras AFP rīcībā nonākusī vēstule liecina, ka viesnīcas vadība, pakļaujoties vietējo varasiestāžu spiedienam, lūgusi policistus atstāt viesnīcu.

Par izlikšanu pirmdien tika paziņots vēl 200 policistiem citā viesnīcā, kas arī atrodas uz ziemeļiem no Barselonas.

Protesti notikuši arī pie policijas iecirkņiem Katalonijā.

Policija svētdien ieņēma vēlēšanu iecirkņus, lai apturētu balsošanu centrālās valdības neatzītajā referendumā par Katalonijas atdalīšanos no Spānijas.

Lai izklīdinātu cilvēku pūļus, policisti izmantoja arī gumijas lodes un stekus.

Atbilstoši Katalonijas valdības informācijai svētdien policijas uzbrukumos skolām un citām sabiedriskām ēkām, kur bija ierīkoti vēlēšanu iecirkņi, tika ievainoti 893 cilvēki. Izskanējušas ziņas arī par 431 ievainotu policistu.

Lai nepieļautu neatkarības referenduma sarīkošanu, Katalonijā bija izvietoti 10 000 Spānijas policistu.

Spānijas policistu arodbiedrības preses pārstāvis pauda bažas, ka policistu drošība tagad ir apdraudēta.

"Viņi bēg no viesnīcas un viesnīcu, viņi ir kā žurkas, kam ir jāslēpjas," sacīja arodbiedrības pārstāvis, piebilstot, ka valsts zaudē kontroli pār drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!