Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems miera konferencē, kas trešdien sākusies Montrē pilsētā Šveicē, opozīciju nodēvējis par "nodevējiem" un ārvalstu "aģentiem".

"Viņi apgalvo, ka pārstāv Sīrijas tautu. Ja jūs gribat runāt Sīrijas tautas vārdā, jūs nedrīkstat būt Sīrijas tautas nodevēji, aģenti, kuriem maksā Sīrijas tautas ienaidnieki," sacīja ministrs.

Viņš par nemiernieku atbalstīšanu izvērsa plašu kritiku pret Persijas līča monarhijām, kas pašas ir visai kūtras attiecībā uz reformu īstenošanu.

"Man un Sīrijas tautai tas izraisa nožēlu, ka šodien šajā telpā ar mums kopā sēž tādu valstu pārstāvji, kurām rokas ir asinīs, tās ir valstis, kas ir sūtījušas ieročus, iedrošinājušas un finansējušas terorismu," sacīja Muallems.

"Viņi nav paskatījušies uz pašu stikla namiem, pirms mest akmeņus," viņš norādīja. ""Maskas ir kritušas, un mēs redzam patieso seju tam, ko viņi grib - destabilizēt Sīriju, eksportējot terorismu, slēpt savu barbarisko uzvedību."

Sīrija pastāvīgi uzsver, ka nemiernieku rindās karo daudzi ārvalstu sunnītu islāmisti un ka tā ir izvērsusi "karu pret terorismu".

"Kas jums ir teicis, ka Sīrija grib atgriezties par 1000 gadiem atpakaļ," retoriski vaicāja ministrs, brīdinot par ekstrēmā islāmisma draudiem. "Tas Sīriju neapturēs."

Viņš īpašu kritiku veltīja Turcijas premjerministram Redžepam Tajipam Erdoganam par opozīcijas atbalstīšanu.

"Tas viss nebūtu noticis, ja nebūtu Erdogana. Viņi nezināja, ka burvestība kādu dienu var pavērsties pret pašu burvi. Terorismam nav reliģijas."

Ministrs arī nosodīja ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, kurš konferencē sacīja, ka Asadam nav vietas nākotnes valdībā.

"Nevienam pasaulē nav tiesību piešķirt vai atsaukt prezidenta leģitimitāti, konstitūciju vai likumu, vien pašiem sīriešiem," sacīja Muallems.

Trešdien Montrē notiek ilgi gatavotās un vairākkārt atliktās miera sarunas, kurās pirmo reizi pie sarunu galda tiekas Sīrijas valdības un opozīcijas delegācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!