Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas karaliene Sofija ir atcēlusi plānotu braucienu uz Londonu, kur viņa piektdien piedalītos Lielbritānijas karalienes Elizabetes II valdīšanas dimanta jubilejas svinībās, jo starp abām valstīm pieaudzis saspīlējums Gibraltāra dēļ.

"Valdība uzskata par nepiemērotu, ka pašreizējos apstākļos karaliene Sofija piedalītos karalienes Elizabetes jubilejā," trešdien paziņoja Spānijas karaļnama oficiāls pārstāvis.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija atteicās komentēt šo jautājumu. "Vizīte bija privāta apņemšanās, un mēs nekomentējam privātas vizītes," sacīja ministrijas preses sekretārs.

Spānija pagājušonedēļ izteica protestu Lielbritānijai par britu prinča Edvarda un viņa sievas Sofijas Rīsas-Džounsas plānoto vizīti Gibraltārā no 11. līdz 13.jūnijam. Prinča Edvarda vizīte ir viens no Elizabetes II uzkāpšanas tronī 60 gadu jubilejas pasākumiem.

Britu karaļnama locekļu iepriekšējā vizīte Gibraltārā notika 2009.gadā, kad to apmeklēja Edvarda māsa princese Anna. Spānija iebilda arī pret šo vizīti.

Pēdējās dienās arī palielinājies saspīlējums saistībā ar Spānijas zvejnieku tiesībām izmest tīklus Gibraltāram tuvos ūdeņos.

Gibraltārs ir Lielbritānijas kolonija kopš 1713.gada, kad Spānija to nodeva Lielbritānijai saskaņā ar Utrehtas miera līgumu. Madride uzskata, ka Lielbritānijai jāatsakās no šīs kolonijas par labu Spānijai, bet Lielbritānija atsakās to darīt, jo to nevēlas Gibraltāra iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!