Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas karalis Felipe VI pirmdien godināja sefardu ebrejus, kuru senči pirms vairāk nekā pieciem gadsimtiem inkvizīcijas laikā tika padzīti no tagadējās Spānijas teritorijas. Spānijā nule kā spēkā stājies likums, kas sefardu ebrejiem garantē tiesības uz dubultpilsonību.

Likuma grozījumu mērķis atbilstoši Spānijas valdības skaidrojumam ir labot 15.gadsimta monarhu Izabellas un Ferdinanda "vēsturisko kļūdu", kas 1492.gadā ebrejiem lika pāriet katolicismā vai pamest valsti. "Dārgie sefardi! Paldies jums par jūsu lojalitāti," karaļa pilī vairāku valstu sefardu ebrejiem sacīja karalis.

"Paldies jums par to, ka esat kā lielu dārgumu saglabājuši savu valodu un savas paražas, kas ir arī mūsu. Paldies jums arī par to, ka esat ļāvuši mīlestībai gūt virsroku pār ļaunprātību un mācījuši saviem bērniem mīlēt šo valsti. Cik gan ļoti jūs mums esat pietrūkuši," sacīja Felipe VI.

Visā pasaulē mīt aptuveni 3,5 miljoni Spānijas izcelsmes ebreju jeb sefardu ebreju.

Līdz ar likumu, kas stājās spēkā pagājušajā mēnesī, viņiem ļauts kļūt par dubultpilsoņiem.

Kandidātiem nav jābūt praktizējošiem ebrejiem, tomēr ebreju organizācijām ir jāapstiprina viņu izcelsme. Kandidātiem ir arī jāpierāda, ka viņiem ir "īpaša saistība" ar Spāniju un zināšanas par Spāniju.

Atbilstoši 1924.gada likumam Spānijas valdība pēc saviem ieskatiem varēja piešķirt sefardu ebrejiem pilsonību, tomēr tad kandidātiem bija jāatsakās no līdzšinējās pilsonības un viņiem bija jābūt Spānijas iedzīvotājiem.

Spānijas tieslietu ministrs Rafaels Katala pirmdien paziņoja, ka viņa administrācija ir saņēmusi teju 600 pieteikumu uz Spānijas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!