Spānijas muitas kuģis un helikopters svētdien ielauzās britu kolonijas Gibraltāra teritoriālajos ūdeņos, vajājot narkotiku kontrabandistu ātrlaivu, un Lielbritānijas valdība to raksturoja kā "skaidru Lielbritānijas suverenitātes pārkāpumu".

Vajāšana sākās Gibraltāra jūras šaurumā un beidzās kolonijas austrumu piekrastē Sendibejas pludmalē. Kontrabandisti bēgot izmeta jūrā saiņus ar narkotikām, bet pēc tam uzbrauca zemūdens klintij un atstāja savu ātrlaivu.

Gibraltāra policija un aculiecinieki stāstīja, ka Spānijas helikopters lidinājās nelielā augstumā virs avarējušās ātrlaivas, savukārt no patruļkuģa tika nolaista neliela piepūšamā laiva, kas iebrauca Sendibejas lagūnā un devās uz krastu.

Notikuma vietā ieradās Gibraltāra policija, kas aizturēja divus kontrabandistus uz sauszemes, bet vēl vienam izdevās aizbēgt. Gibraltāra varas iestādes paziņoja, ka Spānijas muita nebija tās informējusi par šo vajāšanu un nebija lūgusi palīdzību.

Gibraltāra valdība uzskata, ka Spānijas muitas dienests ar šādām "nopietnām un nevajadzīgām" darbībām ir pārkāpis Gibraltāra suverenitāti, paziņoja kolonijas galvenais ministrs Fabians Pikardo. Viņš vainoja Spānijas muitu rīcībā, "kas faktiski ļāvusi aizbēgt noziedzniekam, kuram vajadzētu atrasties aiz restēm".

Lielbritānijas valsts ministrs ārlietu jautājumos Hjugo Svairs nosodīja Spānijas iebrukumus Gibraltāra ūdeņos kā "nelikumīgus" un kā "skaidru Lielbritānijas suverenitātes pārkāpumu no citas Eiropas Savienības (ES) valsts puses".

Ūdeņus ap Gibraltāru uzskata par saviem gan Lielbritānija, gan Spānija. Lai gan Gibraltāra policija un muita regulāri sadarbojas ar Spānijas kolēģiem, jurisdikcijas domstarpību dēļ oficiāla protokola gan nav.

Mēneša sākumā Liebritānijas valdība izteica oficiālu protestu Spānijai pēc tam, kad Spānijas muitas kuģis vajāja ātrlaivu citas Gibraltāra pludmales peldēšanas zonā.

Hašiša kontrabanda no Marokas uz Spāniju pār Gibraltāra šaurumu aktivizējas vasarā, kad tai ir labvēlīgi laikapstākļi. Spānija ir viena no galvenajām Eiropas valstīm, caur kurām kontinentā nonāk narkotikas no Āfrikas vai Dienvidamerikas.

Gibraltārs ir Lielbritānijas kolonija kopš 1713.gada, kad Spānija to nodeva Lielbritānijai saskaņā ar Utrehtas miera līgumu. Madride uzskata, ka Lielbritānijai jāatsakās no šīs kolonijas par labu Spānijai, bet Lielbritānija atsakās to darīt, jo to nevēlas Gibraltāra iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!