Foto: AFP/Scanpix

Spānijas parlaments nolēmis neatļaut Katalonijas varas iestādēm rīkot referendumu par lielākām reģiona pašnoteikšanās tiesībām, vēsta aģentūra ”Reuters”.

Aicinājumu sarīkot Katalonijas neatkarības referendumu parlamentā bija iesnieguši Katalonijas reģionālās partijas deputāti. Pret to nobalsoja gan valdošā konservatīvo koalīcija, gan sociālistu opozīcija.

Jau vēstīts, ka ideju par referendumu 27. septembrī atbalstīja Katalonijas parlaments. Spānijas pirmā vicepremjere Soraija Saensa de Santamaria paziņoja, ka centrālā valdība ir gatava izmantot visus pieejamos juridiskos mehānismus, lai nepieļautu Katalonijas atdalīšanos no valsts. Viņa atgādināja, ka referendums par Spānijas teritoriālo vienotību iespējams tikai ar centrālās valdības piekrišanu.

Katalonija ir viens no veiksmīgākajiem Spānijas reģioniem, kuram ir sava kultūra, valoda un tradīcijas, bet Spānijas valdības ekonomiskās politikas rezultātā arī šis reģions piedzīvo ekonomisko krīzi.

Katalonija bija neatkarīga valsts līdz 1714. gadam, kad tika pievienota Spānijai. Katalonija jau vairākas reizes ir mēģinājusi panākt lielāku autonomiju no Madrides.

Katalonija cenšas iegūt Eiropas nācijas statusu ar tā tādām pašām pilnvarām, kā citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!