Foto: AP/Scanpix/LETA

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs, visticamāk, neizturēs piektdien gaidāmo uzticības balsojumu, jo ceturtdien Basku Nacionālistu partija nolēmusi valdības vadītāju neatbalstīt, vēsta raidsabiedrība BBC.

Basku Nacionālistu partijas lēmums nodrošina premjera amatu sociālistu līderim Pedro Sančesam, kuram nu nodrošinātas 180 balsis no 176 absolūtam vairākumam nepieciešamajām.

Lai gan Sančess aicinājis Rahoju atkāpties no amata vēl pirms balsojuma, tagadējais premjers šo soli nespers, raksta BBC.

Taču šaubas par Rahoja tālāku rīcību raisījis fakts, ka viņš nav ieradies uz parlamenta ceturtdienas pēcpusdienas sēdi, kurā rit debates par neuzticības izteikšanu.

Ja Rahojs atkāptos pats, viņa partija turpinātu vadīt pagaidu valdību, taču neuzticības balsojuma izteikšana tūdaļ garantētu valdības vadītāja krēslu Sančesam.

Neuzticības balsojumu sociālisti pieprasīja pēc tiesas sprieduma, ar kuru valdošā konservatīvā Tautas partija tika atzīta par atbildīgu korupcijā. Lieta bija saistīta ar slēptu partijas kampaņu finansēšanu no 1999. līdz 2005. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!