Foto: AFP/Scanpix

Spānijas Konstitucionālā tiesa trešdien secinājusi, ka Katalonijas reģiona valdības mēģinājums sarīkot referendumu par atdalīšanos no Spānijas bijis pretlikumīgs, jo Spānijas konstitūcija atļauj tikai centrālajai valdībai rīkot šādus balsojumus.

Pateicoties Madrides pretestībai, Katalonijas reģionālās valdības premjerministram Arturam Masam pērnā gada novembrī neizdevās sarīkot referendumu par Katalonijas neatkarību, jo to septembrī bloķēja Spānijas Konstitucionālā tiesa. Tā vietā tika sarīkots simbolisks balsojums, kuru pamatā organizēja pilsoniskās sabiedrības aktīvisti.

Saskaņā ar Katalonijas valdības datiem simboliskajā balsojumā 9.novembrī piedalījās 2,3 miljoni cilvēku, no kuriem aptuveni 1,86 miljoni jeb 80% nobalsoja par provinces neatkarību.

Spānijas Konstitucionālās tiesas septembra lēmums bija automātisks process, jo tiesai automātiski jābloķē pasākumi vai darbības, ja centrālā valdība iesniegusi sūdzību.

Tiesa toreiz neizvērtēja potenciālā referenduma likumību, tādēļ teorētiski pastāvēja iespēja, ka tas varētu tikt atzīts par pieļaujamu un galu galā sarīkots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!