Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Spānijas nevalstiskā organizācija (NVO) "Proactiva Open Arms" ceturtdien paziņoja, ka pārtrauc palīdzības sniegšanas operāciju nelegālajiem imigrantiem Lībijas piekrastē, vienlaikus paužot nosodījumu, pēc aktīvistu teiktā, palīdzības organizāciju pasludināšanai par noziedzniekiem jeb "kriminalizācijai".

Organizācija norādīja, ka, aktīvākam kļūstot nelegālās imigrācijas maršrutam no Āfrikas uz Spāniju, tā pievienosies Spānijas krasta apsardzes operācijām Gibraltāra šaurumā un Alvoranas jūrā, kas Maroku atdala no šīs Eiropas Savienības dalībvalsts.

Organizācija sāks darbu Spānijā jaunnedēļ un turpinās to, "kamēr vien turpināsies spiediens migrācijas jomā", teikts tās paziņojumā.

"Nevalstisko organizāciju kriminalizācijas intensīvās kampaņas centrālajā Vidusjūrā un nehumānas politikas izvēršana ir novedušas ne tikai pie Itālijas un Maltas ostu slēgšanas, bet arī daudzu palīdzības organizāciju paralīzes laikā, kad pieaug migrantu skaits, kas ierodas Spānijas dienvidos," teikts organizācijas paziņojumā.

"Proactiva Open Arms" bijusi spiesta Vidusjūrā uzņemtos nelegālos imigrantus trīs reizes vest uz Spānijas ostām.

Pagājušajā nedēļā Grieķijas Lesbas salā tika aizturēti trīs aktīvisti aizdomās par palīdzības sniegšanu nelegālajiem imigrantiem nokļūt valstī, pavēstīja policija. Pavisam pretlikumīgajā operācijā bijuši iesaistīti 30 nevalstiskās organizācijas biedri.

Šogad trīs spāņi un divi dāņi tika apsūdzēti par palīdzības sniegšanu nelegālajiem imigrantiem ceļā uz Grieķiju.

Šogad Spānijā no Āfrikas pa jūras ceļu ieradušies teju 28 000 nelegālo imigrantu, kas ir tuvu 2017.gada kopīgajam skaitam, liecina Starptautiskās Migrācijas organizācijas aplēses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!