Šī ziema Mongolijā, kas ir bargākā 30 gadu laikā, ir kļuvusi par plašu katastrofu un ir nepieciešama steidzama ārvalstu palīdzība Mongolijas lopkopjiem, kuri zaudē savus iztikas līdzekļus, paziņoja aizsardzības ministrs Šaravdordžijns Tuvdendordžs.
Ministrs ceturtdienas vakarā intervijā aģentūrai "Reuters" atzina, ka "notiek liela katastrofa" un "situācija pasliktināsies".

Sals ir skāris vismaz pusmiljonu cilvēku un viņu skaits strauji pieaug, sacīja Tuvdendordžs.

Mongolija februārī lūdza starptautisku palīdzību pēc tam, kad sniega vētras aizputināja ganības, kur parasti visu gadu barojas lopi. Trešdaļai no 2,4 miljoniem Mongolijas iedzīvotāju ir nepieciešami mājlopi, lai varētu izdzīvot ziemā.

Bargajā ziemā, kas sākās septembrī agrāk nekā parasti, ir gājuši bojā vairāk nekā 1,5 miljoni zirgu, liellopu, kazu, kamieļu, aitu un jaku. Ziema sekoja vasaras sausumam, kura dēļ samazinājās siena daudzums, kas tiek savākts lopu barošanai ziemā.

Tūkstošiem lopkopju ģimeņu ir nonākušas trūkumā un badā, zaudējot ganāmpulkus, kas viņus nodrošināja ar gandrīz visu nepieciešamo, sacīja ministrs.

Dažas valstis ir apsolījušas palīdzēt Mongolijai ar naudas līdzekļiem. Krievija ir solījusi piegādāt lopbarību, bet tā vēl nav pienākusi.

Katastrofas kulminācija būs maijā, sākoties pavasarim, kad lopkopjiem beigsies ziemas pārtikas rezerves un var sākties bads, kā arī pastiprināties infekcijas slimību izplatība. Pavasarī parasti mājlopiem dzimst mazuļi, bet bada dēļ dzemdību skaits var samazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!