Foto: AP/Scanpix
Spēcīgā sprādzienā, kurš nograndis mākslīgā mēslojuma ražotnē ASV Teksasas štatā, ievainoti vairāk nekā 160, divi līdz 15 cilvēki gājuši bojā, bet citi iesprostoti degošās ēkās, ceturtdienas rītā ziņo raidsabiedrība BBC.

Sprādziens rūpnīcā, kas atrodas Vestas pilsētiņā aptuveni 30 kilometru attālumā no Veiko,  nograndis trešdien ap pulksten 19:50 pēc ASV laika (ap trijiem naktī pēc Latvijas laika).

"Tas bija kā atombumbas sprādziens. Liels vecai sēnei līdzīgs dūmu mākonis," stāsta Vestas pilsētiņas mērs Tomijs Muska. Rūpnīcā esot atradušās 20 tonnas bezūdens amonjaka.

Vairākas kompleksa ēkas ceturtdienas naktī vēl bija liesmu pārņemtas un pastāvēja atkārtota sprādziena draudi. Eksplozija bijusi tik spēcīga, ka sagruvušas un aizdegušās desmitiem tuvumā esošās ēkas. Sprādzienā sagruvis pansionāts, bet daudzi tā iemītnieki bijuši jau evakuēti jau pēc ugunsgrēka sākuma, pirms nogranda spēcīgais sprādziens, ziņo raidsabiedrība BBC.

Notikuma vietā turpina strādāt glābēji, kas pārmeklē ēkas, cietušos evakuē ātrās palīdzības automašīnas un seši helikopteri. Amatpersonas apstiprina, ka nelaimē ir bojāgājušie un cietušie, bet pilns nelaimes apmērs vēl nav nosakāms. Tikmēr ugunsdzēsēji izsaka bažas, ka bojāgājušo skaits varētu būt ap 60 – 70, ziņo CNN.

Aptuveni puse no 2700 pilsētiņas iedzīvotājiem ir evakuēti, jo radās bažas, ka no rūpnīcas varētu būr noplūdusi toksiska gāze, atsaucoties uz amatpersonām, ziņo BBC. Tomēr sešos no rīta pēc vietējā laika amatpersonas ziņoja, ka gaisa kvalitāte draudus nerada. 

Sākumā rūpnīcā izcēlies ugunsgrēks, taču, kad ieradās ugunsdzēsēji, nogranda sprādziens. Daži ugunsdzēsēji sprādzienā cietuši.


Pagaidām nav zināms, kas izraisījis ugunsgrēku. 

Vietējās televīzijas pārraidītajos kadros redzams, ka mediķi pirmo palīdzību sniedz netālu esošajā sporta laukumā. 

"Tas bija kā atrasties viesuļvētrā," aģentūrai AFP atklāja kāda aculieciniece, kas, ieraugot dūmus, ar auto braukusi rūpnīcas virzienā skatīties, kas ir noticis, kad pēkšņi norībējis sprādziens. "Visapkārt lidoja priekšmeti. Tas [sprādziens] izsita manu vējstiklu. Tas bija tā, it kā visa zeme šūpotos," stāsta Debija Maraka.

Kāds cits aculiecinieks stāsta, ka 20 kilometru attālumā no notikuma vietas dzirdējis trīs spēcīgus sprādzienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!