Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Gandrīz visām modernajām datoriekārtām un viedtālruņiem ar mikroprocesoru ir nopietnas drošības problēmas, kas hakeriem ļauj piekļūt jebkurai informācijai, tostarp parolēm, secināts trešdien publicētā ASV zinātnieku pētījumā.

Par "Meltdown" un "Spectre" nosauktās drošības nepilnības piemīt procesoriem – iebūvētai detaļai, kas darbojas kā datora smadzenes, atsaucoties uz ASV finansēto Programmatūru inženierijas institūtu, skaidro raidsabiedrība CNN.

Mūsdienu procesori veic darbību, ko sauc par "spekulatīvo izpildi" – tas nozīmē paredzēt darbības, kādas tiks uzdotas, lai ātri piekļūtu dažādiem atmiņas sektoriem vienlaicīgi.

Lai gan datiem šajā brīdī būtu jābūt aizsargātiem un izolētiem, pētnieki atklājuši, ka atsevišķos gadījumos šajā mirklī informācija ir nepasargāta. "Spectre" problēma piemīt gandrīz katram datoram, viedtālrunim un mākoņu serveriem, norāda pētnieki. Savukārt "Meltdown" ir specifiska tieši "Intel" procesoriem.

"Precizējot, visi modernie procesori, kas spēj veikt daudz instrukciju vienlaicīgi, ir potenciāli ievainojami. Īpaši mēs pārbaudījām "Spectre" uz "Intel", AMD un ARM procesoriem," teikts ziņojumā.

Lai gan atklātās nepilnības dod iespēju uzbrucējiem piekļūt sensitīviem datiem, līdz šim nav informācijas, ka tas tiek darīts, paziņoja ASV Datoru ārkārtas situāciju gatavības komanda. Tajā pašā laika ASV iestādes brīdina iedzīvotājus par esošajām drošības problēmām.

Ceturtdien šīs problēmas esamību savās iekārtās apliecināja kompānija "Apple", norādot, ka tiek izlaisti programmatūras atjauninājumi, lai novērstu riskus.

"Apple" arī skaidro, ka, lai ļaundari spētu izmantot šos drošības trūkumus, uz ierīces būtu jābūt instalētai ļaunprātīgai lietotnei, tāpēc programmatūru ieteicams iegūt tikai no uzticamiem avotiem kā "App Store".

Steidzamus atjauninājumus izlaidušas arī tādas lielās kompānijas kā "Microsoft", "Amazon" un "Google", ziņo CNN.

Taču problēmas novēršana palēninās datoru darbību, sevišķi par pieciem gadiem vecākām ierīcēm, norāda speciālisti. "Intel" paziņoja, ka "vidējam lietotājam" veiktspējas zudumam pēdējos piecos gados ražotām ierīcēm "nevajadzētu būt nozīmīgam, un tas tiks mazināts laika gaitā".

Lielāks izaicinājums ir kompānijām, kas strādā ar lielu datu apjomu, kā mākoņservisu sniedzējiem, mazumtirgotājiem, kas apstrādā klientu naudas darījumus, un medicīnas sistēmām, kas apkopo datus, norāda CNN.

Daži eksperti uzskata, ka, lai pilnīgi novērstu riskus, ir pilnība jāmaina procesori. Taču šobrīd nav pieejami procesori, kas spēj novērst riskus un nodrošināt tādu pašu funkcionalitāti, atzīmē medijs.

Jaunu procesoru, kas spēs veikt to pašu uzdevumu droši un efektīvi, ieviešana tirgū var prasīt gadus, lēš speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!