Foto: AP/Scanpix

ASV pilsēta Lasvegasā kantrimūzikas festivāla laikā svētdien uzbrucējs atklāja uguni pa apmeklētājiem, kā rezultātā vismaz 59 cilvēki gāja bojā un 527 guva ievainojumus. Apkopojam, kas zināms par šāvēju Stīvenu Padoku.

Svētdienas uzbrukums, kura laikā Padoks šāva pa cilvēkiem no viesnīcas loga, kļuva par asiņaināko šaušanas slaktiņu mūsdienu ASV vēsturē, apsteidzot 2016. gada jūnija uzbrukumu Orlando naktsklubā Floridā, kur gāja bojā 49 cilvēki.

Pats uzbrucējs nošāvās, kad viņam tuvojās policija.

64 gadus vecais Padoks no Meskītas Nevadā tiek raksturots kā turīgs bijušais grāmatvedis, kurš dzīvojis klusu dzīvi. Vīrietim bijusi pilota un mednieka atļauja, viņš iepriekš nav bijis sodīts un nonācis policijas redzeslokā, atklāja amatpersonas. Vienīgie zināmie incidenti ar likumu Padokam bijuši ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi. Kungam īpašumā bijušas divas mazas lidmašīnas.

Savukārt kāds Padoka bijušais kaimiņš pastāstīja, ka kungs bijis profesionāls azartspēļu spēlmanis un raksturoja viņu kā "dīvainu". Ir pamats domāt, ka Padokam bijušas psiholoģiskas problēmas, kāda amatpersona atklāja aģentūrai "Reuters".

Foto: AFP/Scanpix

"Mandalay Bay Hotel and Casino" viesnīcas numurā, no kura Padoks šāva pa cilvēkiem, tika atrasti 23 ieroči. Viesnīcā uzbrucējs bija piereģistrējies ceturtdien.

Savukārt Padoka mājās Meskītā policija atrada 19 šaujamieročus tūkstošiem patronu, kā arī sprāgstvielas viņa īpašumā un automašīnā. Tāpat kratīšanas laikā atrastas "dažas elektroniskās ierīces", informēja policija.

Šogad pavasarī, ievērojot visus štata un federālos noteikumus, Padoks iegādājies ieročus veikalā "New Frontier Armory" Lasvegasas ziemeļos, apstiprināja veikala pārstāvis Deivids Famiglieti.

Foto: AP/Scanpix

Taču te nopirktā bise un šautene bez pārbūves nespētu to, kas redzams un dzirdams videoierakstos no uzbrukuma vietas, Famiglieti atzīmē.

Par spīti teroristu grupējuma "Daesh" paziņojumam, ka tas ir atbildīgs par šo uzbrukumu, Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) nekādas Padoka saites ar aizjūras islāmistiem nav izdevies atrast.

Slepkavas brālis Ēriks Padoks žurnālistiem atklāja, ka viņu tēvs bijis bankas aplaupītājs, kurš savulaik atradies FIB pašu meklētāko personu sarakstā un izbēdzis no cietuma.

1969. gada varasiestāžu plakātā par to, ka tiek meklēts Patriks Benjamins Padoks, viņš ir raksturots kā "ar diagnozi psihopāts", norāda raidsabiedrība BBC.

Ēriks Padoks arī pastāstīja, ka visa ģimene ir satriekta par viņa brāļa saistību ar slaktiņu. "Nav pilnīgi nekādas jēgas, nav iemesla, kāpēc viņš to darīja. Viņš vienkārši ir puisis, kurš spēlēja video pokeru, brauca kruīzos un ēda burito "Taco Bell"," medijiem pastāstīja uzbrucēja brālis. Tāpat Padokam nav bijusi militāra pieredze.

Kā ziņo "NBC News", Stīvens Padoks nesen veicis vairākus azartspēļu pārskaitījumus desmitiem tūkstošu dolāru apmērā, bet nav zināms, vai tās bija zaudētas likmes vai laimests.

Cits uzbrucēja brālis Brūss Padoks NBC pastāstīja, ka Stīvens bija miljoniem vērtu īpašumu investors.

Uz savu māju Meskītā Padoks pārcēlies no Reno 2016. gada jūnijā. Viņš dzīvojis kopā ar savu 62 gadus veco draudzeni Marilu Denliju. Sieviete nav bijusi kopā ar Padoku, kad viņš ieradās viesnīcā Lasvegasā.

Foto: AP/Scanpix

Padoka bijusī kaimiņiene Diana Makkeja laikrakstam "The Washington Post" pastāstīja, ka Padoka un viņa draudzenes mājā logiem vienmēr bijušas aizvērtas žalūzijas.

"Viņš bija dīvains. Noslēgts. Tas bija dzīvot kā blakus tukšumam. Tu vari būt vismaz īgņa, bet viņš bija nekas, klusums," stāsta sieviete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!