Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja Eiropas Savienība (ES) apstiprinās aizdevuma piešķiršanu grūtībās nonākušajām Kipras bankām, lielākie ieguvēji būs turīgi Krievijas iedzīvotāji, viņu vidū arī mafijas darboņi, kuri Kiprā glabā savu naudu, pirmdien apgalvots publikācijā Vācijas nedēļas žurnālā "Spiegel", kurā ir atsauce uz Vācijas ārējās izlūkošanas dienesta (BND) ziņojumu.

"BND ziņojums rāda, kurš gūs lielāko peļņu no ES nodokļu maksātāju naudas – tie būs Krievijas oligarhi, uzņēmēji un mafijas locekļi, kuri savus nelikumīgi iegūtos ienākumus tur Kiprā," teikts publikācijā.

Žurnālā minēts, ka liels skaits Krievijas uzņēmēju savu naudu ir noguldījuši Kipras bankās, lai gan Kipra kopš iestāšanās ES ir zaudējusi savas nodokļu paradīzes reputāciju.

Izdevums, atsaucoties uz Vācijas ārējās izlūkošanas dienesta ziņojumu, vēsta, ka pagājušajā gadā vien kipriešu bankās Krievijas oligarhi esot nolikuši aptuveni 20 miljardus eiro (14 miljardus latu), kas atbilst 17,8% no valsts iekšzemes kopprodukta. Uz šiem depozītiem attieksies garantija, ja tiks apstiprināts ES plāns Kipras banku glābšanai, paskaidro "Spiegel".

Ziņojumā BND arī apsūdzējis Kipru par to, ka šī valsts turpina sniegt iespējas naudas atmazgāšanai un atbilstoši netiek īstenotas visas vienošanās par šīs noziedzīgās darbības novēršanu.

BND uzsver, ka naudas atmazgāšana tiekot veicināta, jo Kipras varas institūcijas ļauj bagātiem Krievijas oligarhiem iegūt pilsonību. Šādā veidā par ES pilsoņiem ir izdevies kļūt 80 Krievijas oligarhiem.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Eiropas Komisijas pārstāvji atteikušies komentēt "Spiegel" publikāciju.

Pašlaik Kipra ar ES, ECB un Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvjiem risina sarunas par glābšanas paketi, kuru tā lūdza jūnijā.

Kipra ir lūgusi 19 miljardu ASV dolāru (10,4 miljardu latu) lielu starptautisko palīdzību savas ekonomikas glābšanai no bankrota, taču Vācijas Finanšu ministrija pirmdien atzina, ka vienošanos par palīdzības piešķiršanu diez vai izdosies panākt ātrāk kā nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!