Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā ceturtdien notika vairākas spridzekļu eksplozijas un apšaude, kurās gājuši bojā septiņi cilvēki, tai skaitā pieci uzbrucēji un divi civiliedzīvotāji, paziņoja drošības ministrs Luhuts Pandžaitans.

Vismaz divi no bojāgājušajiem uzbrucējiem bija spridzinātāji pašnāvnieki, un vēl vismaz divi tika nogalināti apšaudē ar policiju. No abiem nogalinātajiem civiliedzīvotājiem viens bija Nīderlandes pilsonis, bet otrs bija indonēzietis.

Uzbrukumos tika ievainoti pieci policisti, kā arī pieci civiliedzīvotāji, no kuriem viens bija ārzemnieks.

Policija paziņoja, ka uzbrukumi ir beigušies, visi uzbrucēji ir gājuši bojā un situācija tiek kontrolēta.

Vismaz viens sprādziens notika pie populāra lielveikala "Sarinah" un policijas iecirkņa rajonā, kur ir arī daudz luksusa viesnīcu, biroji un vēstniecības.

Indonēzijas telekanāls "TVOne" ziņoja, ka ir notikuši vismaz trīs citi sprādzieni Čikni, Silpi un Kuninganas rajonos pie Turcijas un Pakistānas vēstniecībām.

Aculiecinieki sacīja, ka trīs teroristi pašnāvnieki uzspridzinājušies "Starbucks" kafejnīcā, kas atrodas Džakartas centrā iepretim minētajam lielveikalam.

Kādas bankas apsargs teica, ka redzējis vismaz piecus uzbrucējus, no kuriem trīs uzspridzinājušies šajā kafejnīcā, bet abi pārējie iegājuši policijas iecirknī, kur atskanējuši šāvieni. Pēc tam uzbrucēji aizbēguši no policijas iecirkņa un policija sākusi pakaļdzīšanos.

Kompānija "Starbucks" paziņoja, ka pēc šiem uzbrukumiem slēdz visus savus veikalus Džakartā līdz turpmākam paziņojumam.

Nacionālās policijas preses sekretārs Antons Čarlijans brīdināja cilvēkus netuvoties notikumu vietai, jo tur varētu būt arī citi spridzekļi. Policija un mediji arī aicināja cilvēkus netuvoties logiem.

ANO reģionālais pārstāvis Džakartā Džeremijs Daglass mikroblogu vietnē "Twitter" pavēstīja, ka noticis stiprs sprādziens pie ANO biroja, kam sekojuši seši citi sprādzieni un apšaude.

Vēl nav zināms, kas sarīkojis šos sprādzienus un apšaudi, bet pirms tiem džihādistu grupējums "Islāma valsts" bija nācis klajā ar mīklainu brīdinājumu par Indonēziju. Brīdinājumā bija teikts, ka Indonēzijā notiks "koncerts", kas kļūs par "starptautisku ziņu".

Pēc vairākiem uzbrukumiem ārzemniekiem, kas sarīkoti pēdējā gadu desmita laikā, Indonēzijas musulmaņu ekstrēmisti pēdējā laikā vērš savu vardarbību pret "islāma ienaidniekiem", galvenokārt policistiem.

Pēdējais notikums ārzemniekiem Indonēzijā bija 2009.gadā sarīkoti sprādzieni Džakartas viesnīcās, kuros nogalināti septiņi cilvēki.

Pirms dažām nedēļām Džakartā bija izsludināts trauksmes stāvoklis pēc tam, kad pretterorisma policija izjauca plānu sarīkot spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumu Jaunā gada sagaidīšanas laikā.

Policija decembra beigās paziņoja, ka ir aizturējusi divus vīriešus, tai skaitā vienu uiguru, kas bijuši iesaistīti šajā plānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!