Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien vakarā stājies spēkā ASV prezidenta Donalda Trampa noteiktais aizliegums ieceļot valstī iebraucējiem no sešām pārsvarā musulmaņu apdzīvotām valstīm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Iedzīvotājiem no Irānas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas, Sudānas un Jemenas, kā arī visiem patvēruma meklētājiem iekļūšana ASV tagad būs daudz sarežģītāka. Tiem, kuriem nav ciešu ģimenes vai biznesa saišu ar ASV, vīza var tikt liegta.

Ieceļošanas aizliegums būs spēkā 90 dienas šo valstu iedzīvotājiem un 120 dienas attiecībā uz patvēruma meklētājiem. Tikmēr ASV juristi lidostās piedāvā bezmaksas palīdzību ieceļotājiem.

Rīkojums neietekmē cilvēkus, kuriem jau ir derīgas vīzas vai zaļās kartes. Par tuviem radiniekiem rīkojuma izpratnē, kuriem iekļuve ASV var tikt atļauta, tiek uzskatīti vecāki, laulātie, bērni, brāļi un māsas. Pēdējā mirklī Trampa administrācija rīkojumā ieviesa izmaiņas, tuvu ģimenes locekļu statusā iekļaujot arī saderinātos.

Izņēmumi neattiecas uz vecvecākiem, tantēm, onkuļiem, brālēniem un māsīcām.

Rīkojums varēja stāties spēkā pēc tam, kad pirmdien tā lēma Augstākā tiesa. Lēmums paredz atļaut pagaidu rīkojuma ieviešanu, bet galīgo lēmumu par ieceļošanas aizliegumu tiesa plāno pieņemt jaunās sesijas sākumā oktobrī.

Ieceļošanas aizliegums no musulmaņu valstīm ir viens no Trampa politikas galvenajiem punktiem, par ko viņš ir iestājies jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Tramps uzstāj, ka šāds rīkojums ir svarīgs nacionālajai drošībai, norādot uz Eiropā notikušiem teroraktiem.

Taču pirmais lēmums par ieceļošanas aizliegumu, ko Tramps izsludināja 27. janvārī, izraisīja protestus. Tajā pie nevēlamajām valstīm bija minēta arī Irāka un bija noteikts pilnīgs ieceļošanas aizliegums bēgļiem no Sīrijas.

Lai atrisinātu juridiskās problēmas, kas traucēja rīkojuma stāšanos spēkā, 6. martā prezidents izsludināja jaunu rediģētu rīkojumu, kas attiecas uz šaurāku ieceļotāju loku.

Rīkojuma ieviešanai pretojās arī Havaju salu un Mērilendas federālie tiesneši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!