Foto: Reuters/Scanpix

Rietumiem ir jāapbruņo Ukraina ar ieročiem, kas nepieciešami Krievijas karavīru izspiešanai no valsts, kā arī krasi jāpastiprina pret agresorvalsti vērstās sankcijas, lai atturētu Kremli no mēģinājumiem pakļaut Baltiju un apdraudēt NATO būtību, raksta žurnāla "Forbes" galvenais redaktors un vadītājs, žurnāla dibinātāja mazdēls Stīvs Forbss.

Iespēja, ka Krievija varētu vērst savu agresiju pret Latviju, Lietuvu un Igauniju - valstīm ar ievērojamu krievu minoritāti -, draudot sagraut visu pēckara Rietumu drošības sistēmu, jo Baltijas valstis ir NATO locekles, vairumam novērotāju šķiet neiedomājama, sava žurnāla tīmekļa vietnē raksta Forbss. "Pat vienmēr nevarīgais Baraks Obama un biklie Eiropas līderi tad būtu spiesti rīkoties izlēmīgi," norāda žurnāla galvenais redaktors.

Tomēr, ņemot vērā Rietumu reakciju uz Krievijas iebrukumu Gruzijā un Ukrainā, prezidentam Vladimiram Putinam pēc Ukrainas sadalīšanas varētu rasties kārdinājums mēģināt destabilizēt situāciju arī citur, uzskata ietekmīgās izdevēju ģimenes pārstāvis.

Viņš nesūtīs iekšā karavīrus un bruņutehniku, kā to darīja Ukrainā, bet skatīsies, kādus nemierus viņš var izraisīt, "mīkstinot" baltiešus, lai padarītu tos par Maskavas politiskajiem vasaļiem, prognozē Forbss.

"Apmācīti aģenti un provokatori ieplūdīs šajās valstīs, to ekonomika briesmīgi cietīs no satricinājumiem un spiediena. ASV un NATO nezinās, kā reaģēt. Bez atklāta iebrukuma Putinam var labi izdoties izpostīt NATO būtību. Viņš noteikti mēģinās," raksta kādreizējais ASV prezidenta amata kandidāts.

Ir pietiekami skaidri zināms, kā Rietumiem būtu jārīkojas, lai atbildētu šiem draudiem, bet tas var notikt tikai spēcīgā ASV vadībā, uzskata raksta autors, sniedzot nepieciešamo darbību uzskaitījumu.

Tā Forbss norāda, ka Rietumiem ir jāapbruņo Ukraina ar nepieciešamajiem ieročiem, lai tā spētu sevi aizsargāt un izspiest Krievijas karavīrus ārpus tās robežām. Tāpat ir jāizveido Ukrainas valūtas pārvalde, lai stiprinātu grivnu un novērstu ekonomisko sabrukumu.

Polijā un Baltijas valstīs jāizvieto pastāvīgi NATO, tai skaitā amerikāņu, spēki. ASV un Eiropas spēku klātbūtne atturēs Putinu no atklāta iebrukuma, pamato Forbss, atgādinot, ka līdzīgs manevrs atturēja PSRS no iebrukuma Rietumeiropā un joprojām attur Ziemeļkoreju no uzbrukuma Dienvidkorejai.

Rietumu militārā klātbūtne strauji uzlabotu Baltijas valstu valdību morāli un stāju, kā arī liktu separātistiem "padomāt divreiz", apzinoties, ka iedarbīgu palīdzību no Maskavas saņemt būs grūtāk, uzsver žurnāla galvenais redaktors.

Ir pamatīgi jāpastiprina sankcijas pret Krievijas oligarhiem, bankām un korporācijām. Ja Maskava grasītos uzbrukt NATO valstij, Krievijas finanšu iestādes varētu tikt atgrieztas no starptautiskās maksājumu sistēmas, kas nozīmētu to ātru sabrukumu, pamato Forbss.

 Pateicoties vājajam dolāram, Krievija kopš pagājušās dekādes sākuma ir guvusi simtiem miljardu dolāru ieņēmumus no gāzes un naftas eksporta. Stabils dolārs dramatiski samazinātu šos ienākumus, raksta galvenais redaktors, ilustrējot ar piemēru, kā 20. gadsimta astoņdesmitajos gados ASV prezidents Ronalds Reigans pievarēja septiņdesmito gadu lielo inflāciju, kas samazināja naftas cenas un paātrināja PSRS sabrukumu.

Vēstīts, ka ar aicinājumiem apbruņot Ukrainu ir uzstājies arī pazīstamais politikas eksperts un ASV prezidenta Džimija Kārtera kādreizējais padomnieks Zbigņevs Bžežinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!