Foto: Reuters/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aicinājis alianses dalībvalstis iesaistīt vairāk sieviešu to bruņotajos spēkos, kā arī drošības un aizsardzības politikas veidošanas amatos.

"NATO kļūs par labāku aliansi," viņš uzsvēra intervijā trešdien - Starptautiskajā sieviešu dienā.

"Ja mēs mūsu aliansei vēlamies labākos cilvēkus, mums jāgādā, lai sievietēm būtu ievērojamāka loma. Mēs nevaram komplektēt no 50% iedzīvotāju," atzina Stoltenbergs.

"ikvienam sabiedrotajam ir valsts atbildība risināt šo jautājumu," viņš piebilda.

Lai arī 40 % no NATO personāla ir sievietes, Stoltenbergs tomēr nav apmierināts ar sieviešu skaitu vadības un operāciju pozīcijās.

"NATO vairs nav vīriešu pasaule," uzsvēra alianses ģenerālsekretārs.

Viņš arī norādīja, ka ceturtā daļa NATO dalībvalstu aizsardzības ministru ir sievietes, kas ir vēl nebijis rādītājs un "liels solis uz priekšu".

Pagājušā gadsimta "piecdesmitajos un sešdesmitajos gados tikai baltie vīrieši sēdēja šajos gaiteņos, smēķējot cigārus", sacīja Stoltenbergs.

"Fakts, ka piedalās aizvien vairāk un vairāk sieviešu, parāda, ka izmaiņas ir iespējamas pat tādās tradicionāli vīriešu dominētās organizācijās kā NATO un bruņotie spēki vispār," atzina Stoltenbergs.

Lai arī sieviešu dalība NATO dalībvalstu bruņotajos spēkos sasniegusi visu laiku augstāko līmeni, tā tomēr 2015. gadā bija tikai 10,8 %. Sieviešu īpatsvars NATO operācijās bija vēl mazāks – 6,4 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!