Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas provokatīvā retorika attiecībā uz kodolieročiem un bumbvedēju lidojumu skaita palielināšana ir dziļi satraucoša un bīstama, trešdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Krievija plāno izvietot Kaļiņingradas apgabalā ballistiskās raķetes "Iskander", bet pagājušā gadā okupētajā Krimā - tālā darbības rādiusa bumbvedējus, kas var pārvadāt kodolieročus.

Stoltenbergs, viesojoties Stratēģisko un starptautisko studiju centrā Vašingtonā, sacīja, ka šo plānu īstenošana fundamentāli mainītu drošības balansu Eiropā.

NATO ģenerālsekretārs atklāti kritizēja Krievijas uzvedību pēdējā gada laikā, tostarp bruņoto intervenci Ukrainā.

Viņš sacīja, ka Krievijas retorika, militārās mācības un operācijas rada dziļas bažas.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina "atzīšanās, ka viņš apsvēra trauksmes izsludināšanu Krievijas kodolspēkos, kamēr Krievija anektēja Krimu, ir tikai viens piemērs," sacīja Stoltenbergs.

Viņš norādīja, ka Krievija ir arī ievērojami palielinājusi kodolgalviņu nestspējīgo bumbvedēju lidojumu skaitu.

Krievijas bumbvedēji veikuši lidojumus "no Japānas līdz Gibraltāram, no Krētas līdz Kalifornijai un no Baltijas jūras līdz Melnajai jūrai," norādīja Stoltenbergs.

"Krievijas kodolzobena žvadzināšana ir neattaisnojama, destabilizējoša un bīstama," sacīja ģenerālsekretārs.

Viņš arī kritizēja Krieviju par sasteigtu lielu militāro mācību rīkošanu un norādīja, ka tādejādi tiek pārkāptas starptautiskās normas, kas prasa valdībām dalīties ar informāciju par plānotajām militārajām mācībām un uzaicināt uz tām novērotājus.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!