Foto: PantherMedia/Scanpix

Francijas kompānijas būs spiestas garantēt saviem darbiniekiem "tiesības atslēgties" no saviem darba devējiem, valstij cenšoties mazināt obligātu darba e-pastu lasīšanu ārpus darba laika.

Jaunais likums, kas stāsies spēkā 1. janvārī, uzliks par pienākumu organizācijām ar vismaz 50 darbiniekiem sākt sarunas par nodarbināto tiesībām ignorēt to modernās ierīces ārpus darba.

Digitālo ierīču pārmērīga izmantošana tiek vainota pie "izdegšanas", bezmiega un attiecību problēmām, daudziem darbiniekiem īsti nezinot, kad viņi var ignorēt darba lietas.

Jaunais likums domāts, lai mainītu darba kultūru, kas novedusi pie parasti neapmaksātām virsstundām.

Ja darba devējam neizdosies vienoties ar strādājošajiem par to tiesībām "atslēgties" no darba lietām, uzņēmumam būs jāpublicē skaidri noteiktas darbinieku tiesības un prasības pret tiem ārpus darba. Nekādas soda sankcijas noteikumu nepildīšanas gadījumā gan kompānijām nav paredzētas.

Kreisi noskaņotais Francijas laikraksts "Liberation" savā ievadrakstā apsveica jauno likumu, norādot, ka tas bija nepieciešams, jo "par darba ņēmējiem bieži tiek spriests, vērtējot to uzticību viņu kompānijām un viņu pieejamību".

Biznesa konsultāciju grupas "Eleas" pētījumā noskaidrots, ka vairāk nekā trešā daļa darbinieku Francijā ārpus darba laika izmanto modernās ierīces darba darīšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!