Desmitiem tūkstoši Dienvidkorejas banku darbinieku nākamnedēļ sāks streiku, lai protestētu pret valdības plānoto banku sektora pārkārtošanu, otrdien paziņoja arodbiedrību līderi.
Pēc viņu vārdiem, no 11.jūlija beztermiņa streikā iesaistīsies 60 līdz 70 tūkstoši komercbanku un citu finansu institūciju darbinieki.

Arodbiedrības ir nobažījušās par valdības plānu izveidot holdinga kompānijas, kas ļaus to vadītājiem kontrolēt vairākas bankas.

Arodbiedrību līderi paziņojuši, ka šādas politikas mērķis ir banku apvienošana, kas var izraisīt plašas strādājošo atlaišanas.

Tikmēr valdība paziņojusi, ka restrukturizācija padarīs Dienvidkorejas banku sistēmas darbību efektīvāku.

Dienvidkoreja bija spiesta ņemt 58 miljardu ASV dolāru gndrīz 35 miljardu latu aizdevumu no Starptautiskā valūtas fonda 1997.gada beigās, lai glābtu grūtībās nonākušo ekonomiku. Apmaiņā pret finansiālo palīdzību Dienvidkoreja solīja restrukturēt lielākās kompānijas un banku sektoru, lai padarītu to darbību pārskatāmāku un konkurētspējīgāku.

Restrukturizācijas gaitā aptuveni 12 banku tika slēgtas vai pievienotas citām finansu iestādēm un darbu zaudēja aptuveni 40 tūkstoši bankās strādājošo.

Dienvidkorejas kompānijas ekonomiskā buma laikā septiņdesmitajos gados saņēma lielus kredītus no valsts kontrolētajām bankām. Vairāki konglomerāti 1997.gada Āzijas krīzes laikā bankrotēja un līdz ar to bankās krasi palielinājās slikto kredītu apjoms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!