Foto: AP/Scanpix

Pieaugot spriedzei Ankaras un Maskavas attiecībās Sīrijā notriektā Su-24 lietā, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien brīdināja Maskavu "nespēlēties ar uguni", vēsta aģentūra "Reuters".

Turcijas iznīcinātājs Krievijas bumbvedēju notrieca otrdien 24. novembrī, jo tas esot pārkāpis Turcijas gaisa telpas robežu. Savukārt Maskava uzstāj, ka Su-24, kurš Turcijas pierobežā bombardēja bruņotās grupas, visu laiku atradies tikai virs Sīrijas.

Spriedzi paaugstina fakts, ka katrai valstij kara pārņemtajā Sīrijā ir atšķirīgi mērķi. Krievija kopš septembra veic uzlidojumus prezidenta Bašara al Asada spēku pretiniekiem, bet Turcija, kura ir ASV vadītās koalīcijas locekle, uzstāj, ka krīzes politiskā atrisinājuma priekšnosacījums ir Asada atkāpšanās.

Tikmēr visas iesaistītās valstis atzīst nepieciešamību tikt galā ar teroristu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Vārdu kaujas

Ceturtdien Turcijas prezidents Erdogans spēra šķietami samierniecisku soli, Francijas TV kanālā "France 24" paziņojot: "Ja mēs būtu zinājuši, ka tā bija Krievijas lidmašīna, varbūt mēs brīdinātu citādāk." Bet jau piektdien viņš Maskavu apsūdzēja par "spēlēšanos ar uguni" un melošanu.

Turcijas televīzijas uzrunā Erdogans brīdināja Krieviju, ka, "uzbrūkot starptautiski leģitīmajai Sīrijas opozīcijai, aizbildinoties ar cīņu pret "Daesh", tā spēlējas ar uguni". Tāpat "spēlēšanās ar uguni" ir izmantot Su-24 notriekšanu kā ieganstu "nepieņemamām apsūdzībām pret mums", papildināja prezidents, apsūdzot Krieviju par vēršanos pret turku uzņēmējiem. Kā paskaidro aģentūra "Reuters", Krievijā ticis aizturēts kāds turku biznesmenis.

Straujais pagrieziens Erdogana retorikā varētu būt skaidrojams ar to, ka viena runa bija veltīta Rietumu auditorijai, bet otra pašmāju lietošanai, skaidro raidsabiedrība BBC.

NATO šajā krīzē pilnībā atbalsta savu dalībvalsti Turciju, taču pieklusinātākās sarunās sabiedrotās valstis jautā, vai 17 sekunžu ilgs robežpārkāpums ir pietiekams iemesls lidmašīnas notriekšanai.

Par spīti asajai retorikai, Erdogans arī izteica vēlmi pirmdien ANO klimata konferencē Parīzē "aci pret aci" tikties ar Putinu. Tomēr Kremļa saimnieks ir skaidri norādījis, ka pirms tikšanās viņš vēlas saņemt Turcijas atvainošanos.

Putins noraida Erdogana teikto, ka Turcijas Gaisa spēki pirms Su-24 notriekšanas nav zinājuši, ka lidmašīna pieder Krievijai. Lidaparāts ir viegli identificējams, turklāt tā lidojuma maršruts bijis nodots Turcijas sabiedrotajai – ASV, paziņoja Putins.

Plānots uzbrukums

Krievija piektdien gājusi vēl tālāk apsūdzībās, paziņojot, ka Turcijas iznīcinātāji sagatavojuši lamatas un Krievijas lidmašīnu gaidījuši jau pirms incidenta, jo citādi tās nebūtu paspējuši tik ātri reaģēt.

Divas Turcijas F-16 lidmašīnas atradušās gaisā stundu un 15 minūtes, bet lidaparāts, kurš no divu kilometru attāluma izšāvis raķeti pa Su-24, pats ielidojis Sīrijas gaisa telpā, Krievijas Aizsardzības ministrijas publiskotā video stāsta Kosmisko gaisa spēku ģenerālis Viktors Bondarevs.

Krievijas lidmašīna notriekta, kad atradusies 5,5 kilometru attālumā no Turcijas robežas un tikko pēc uzbrukuma nemiernieku pozīcijām, bet uguns pa Su-24 vadīta no zemes.

Tāpat Bondarevs norādīja, ka krītošo lidmašīnu nofilmējušais operators jau iepriekš zinājis lidmašīnas krišanas vietu un laiku. Kamera atradusies vietā, ko kontrolē kaujinieki no Ziemeļkaukāza, apgalvo ģenerālis.

Saskaņā ar Krievijas sniegto versiju lidmašīna lidojusi pa citu maršrutu un notriekta citā vietā, nekā to apgalvo Turcija.

Sankcijas

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien paziņoja, ka Maskava no 1. janvāra apturēs bezvīzu režīmu ar Turciju, norādot, ka Ankara ir "pārkāpusi pieņemamā līniju".

Ceturtdien Maskava atklāja, ka gatavo ekonomiskās sankcijas pret Turciju, kas skars arī pārtikas importu un kopīgus investīciju projektus.

Abām valstīm ir nozīmīgas ekonomiskās attiecības. Krievija ir Turcijas otrs lielākais tirdzniecības partneris, bet Turciju pērn apmeklēja vairāk nekā trīs miljoni krievu tūristu. Ceturtdien Krievija aicināja savus pilsoņus braukt mājās no Turcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!