Foto: AP/Scanpix

Krievija pirmdien paziņoja, ka otrdien plānotais Krievijas prezidenta Vladimira Putina un viņa Turcijas kolēģa Redžepa Tajipa Erdogana samits ir atcelts laikā, kad abu valstu attiecības ir saasinājušās saistībā ar to, ka Turcijas iznīcinātāji pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju.

Vienošanās par abu valstu līderu tikšanos tika panākta 16. novembrī G20 valstu grupas samitā Turcijas kūrortpilsētā Antaljā, bet Turcijas iznīcinātāji 24. novembrī pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju. Turcija ir paziņojusi, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija to noliedz. Turcija ir atteikusies atvainoties par notikušo.

"Tas nenotiks. Tas nav plānots," žurnālistiem paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Putins un Erdogans ir pauduši savstarpējas pretenzijas par lidmašīnas notriekšanu, kuras rezultātā gāja bojā Krievijas pilots un karavīrs, kurš bija nosūtīts glābšanas misijā. Saistībā ar notikušo Krievija ir vērsusi ekonomiskās sankcijas pret Turciju.

Putins arī atsauca tikšanos ar Erdoganu klimata samita laikā Parīzē, kas bija paredzēta pagājušā mēneša beigās, un atteicās pieņemt Turcijas prezidenta telefona zvanus.

Saspīlējums joprojām ir liels, un Krievija svētdien paziņoja, ka viens no tās eskadras mīnukuģiem Egejas jūrā raidījis brīdinājuma šāvienus, lai izvairītos no sadursmes ar Turcijas zvejas kuģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!