Foto: AFP/Scanpix

Sudānas valdība paziņojusi, ka par otrdien notikušo sprādzienu ieroču fabrikā valsts galvaspilsētā Hartūmā ir atbildīga Izraēla. Ražotnei uzbrukušas četras Izraēlas lidmašīnas, uzbrukumā nogalināti divi cilvēki, paziņoja Sudānas kultūras un informācijas ministrs. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Izraēla šos ministra Ahmeda Bilala Osmana paziņojumus nav komentējusi, bet Sudāna līdzīgos uzbrukumos Izraēlu ir apvainojusi jau iepriekš.

Otrdienas incidentā pēc sprādziena rūpnīcā un tuvākajās ēkās izcēlies ugunsgrēks, kura liesmas bija redzamas plašā apkārtnē. Iedzīvotāji stāsta, ka pirms sprādziena redzējuši gaisā lidmašīnas un raķetes.

Amatpersonas stāsta, ka četras lidmašīnas parādījušās no austrumiem un uzbrukušas fabrikai. Uz Izraēlas atbildību norādot atrastās sprāgstvielu atliekas, stāsta informācijas ministrs Osmana. Rūpnīcā, kura ražo ”tradicionālo bruņojumu” , ir iznīcināta daļā kompleksa infrastruktūras, nogalināti divi un smagi ievainots viens cilvēks, informē ministrs.

Izraēla uzskata, ka no Āfrikas reģiona ieroči kontrabandas ceļā nonāk Gazā, uzskata korespondenti. Pirms trijiem gadiem nopludināti ASV Valsts departamenta dokumenti pieļāva, ka Sudāna slepeni piegādā Irānas ieročus grupējumam ”Hamas” Gazā.

2011. gada aprīlī Dienvidsudāna vainoja Izraēlu par gaisa triecienu ostas pilsētā Portsudānā, kurā gāja bojā divi cilvēki. Izraēla arī tad komentārus nesniedza.

Hartūma Izraēlu apsūdzēja arī par uzbrukumu armijas konvojam 2009. gadā Sudānas Ziemeļaustrumos, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka Sudānas galvaspilsētā Hartūmā vēlu otrdienas vakarā noticis sprādziens ieroču fabrikā, pēc kura izcēlies spēcīgs ugunsgrēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!