Sudānas prezidents Omars al Bešīrs svētdienas vakarā izsludināja ārkārtas stāvokli un atlaida parlamentu, pastiprinoties viņa un parlamenta spīkera Hasana al Turabi cīņai par varu. Prezidents Sudānas valsts televīzijā paziņoja, ka "izsludinājis ārkārtas stāvokli uz trīs mēnešu posmu, kas sākas pirmdien", lai palīdzētu valstij "cīnīties pret ārējām sazvērestībām un aizstāvēt iekšējo fronti".
Bešīrs sacīja, ka šāds lēmums pieņemts, lai novērstu "valsts institūciju dubultošanos". Viņš aicināja iedzīvotājus ievēlēt jaunu parlamentu, bet nenoteica vēlēšanu datumu.

Turabi vadītais parlaments gatavojās izdarīt konstitūcijā izmaiņas, kas paredz premjera atskaitīšanos parlamentam un tiešas gubernatoru vēlēšanas, ko daudzi uzskata par mēģinājumu ierobežot Bešīra varu. Otrdien bija paredzētas parlamenta debates šajā jautājumā.

Omars al Bešīrs ieguva varu 1989.gada jūnijā militārā apvērsumā un aizliedza visas politiskās partijas. Turabi islāmisti toreiz viņu atbalstīja, bet pārējās galvenās partijas aizgāja bruņotā opozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!